Tranziția către o energie curată prevede realizarea unui hub de hidrogen în județ

Programul de guvernare prezentat de premierul Florin Cîțu prevede realizarea unui hub de hidrogen în județul Hunedoara. Se dorește atragerea de fonduri europene pentru tranziția justă, care prevede „crearea unor ecosisteme industriale și a unei rețele de hub-uri industriale și de inovare.”

„Hub-urile industriale conectate la ecosistemele industriale europene vor fi în zona marilor orașe universitare. De asemenea, fostele zone miniere sau zone industriale care sunt afectate de tranziția către o economie cu emisii reduse de CO2, precum Gorjul și Hunedoara, Vâlcea sau Argeșul, zone cu acces la transportul fluvial precum Giurgiu, Calafat, Drobeta Turnu Severin, pot reprezenta poli importanți în noile industrii ale viitorului. Resursa umană pregătită și competențele tehnice pot fi adaptate și valorificate în cadrul firmelor private care vor investi în noile industrii”; se arată în programul de guvernare.

Și experții de la PriceWaterhouseCoopers au identificat o asemenea potențială investiție pentru Valea Jiului.

„Jiu Valley Hydrogen Hub (dezvoltarea unei fabrici de hidrogen bazată pe metanul emanat în galeriile miniere și/ sau energia regenerabilă produsă în proximitate) în funcție de rezultatele cercetărilor. Crearea unui centru de excelență în domeniul energiei în Valea Jiului, axat pe cercetare-dezvoltare-inovare”, arată documentul firmei de consultanță.

Cunoscut pentru faptul că este cel mai răspândit element din Univers, hidrogenul este, totodată și cel mai simplu element chimic și poate contribui drastic la îmbunătățirea calității vieții pentru toată planeta. În context european și internațional, schimbările climatice se află pe agenda liderilor la cel mai înalt nivel. Această problemă ar putea fi rezolvată prin regândirea investițiilor din domeniul energetic, în concordanță cu politicile publice propuse de Green Deal.

 

Colaborator

FOTO: valeajiuluiimplicată.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *