Sub dictatura caniculei

Asfaltul e o plită încinsă. Stau la stop. Mai stau la un stop. Lângă mine doi pensionari înjură primarul de semafoare. Unul are faţă de torţionar.  Poate nu e! Au înjurat la început şi giratoriile! Acum le plac!

Aerul e ca o mască fierbinte aplicată pe figură la fiecare pas. Te stafidești instantaneu dacă nu ești atent. Noroc că ne-am pus pe treabă. Am fabricat anul trecut peste 1,7 miliarde de litri de bere. Mai avem puțin și-i ajungem pe cehi. Efectele bunăstării se văd cu ochiul liber în mersul nesigur al celor hidratați cu supramăsură pe la terase. În rest, stăm cam pe sec! Pilonul 2 de pensii se clatină, indemnizația pentru mame a fost plafonată, deficitul bugetar bate spre valori de pedeapsă.  Cod roșu de faliment!

Dar ce răcoare plăcută e lângă arteziana-cântătoare! Pe banca boschetarilor se face politică. Trag cu urechea până beau apă. Așa cum mă așteptam argumentul exclusiv folosit e organul copulator care e băgat la înaintare fără milă să susțină opinii contrare. Dialogul e incendiar! Cum altfel!?  ”…Să-mi bag… dacă nu o să iasă ăsta de acuma care iese pe stradă cu biroul, ăsta cu ochelari lăsat de Mircică…”. ”E singur, bă…, n-are partid, face pe dracu’! Unu de la pesedeu iese primar. Răuț așa, lup tânăr! Ce … mea, mi-o zis mie văru-mio de la cantină!”. Ca să vezi! Și e abia august, iar alegerile sunt programate pe la pulivară.

La Deva sunt 39 de grade Celsius. La Miami 27.  Să tot trăieşti! Am și pus șampania la rece. Ministrul de externe Meleșcanu, ca să nu creadă lumea că s-a mumificat pe funcție, a dat-o tulburător. Cică  americanii ne ridică vizele. Peste un an! Sau poate peste doi! Păi bine, domnule Meleșcanu, ne deranjezi pentru atâta lucru? E fumată electoral! Și nu de acum! Încă de pe vremea lui Emil Constantinescu! Exact, ăla despre care încă mai credem că ne-a fost președinte.

Căldura topeşte orice demers în slujba logicii. În mașină sunt 50 și de grade. Îi tai elanul unchiului Gicu care începe un banc cu „un american şi un rus…”. Desuet!  Deşi prinde tare bine pe caniculă,  toată anecdotica asta de război RECE  trebuie aruncată la gunoi. Acum e invers. Europa se luptă cu americanii ca să-i lase în pace pe ruși.

Vară toridă, nu ai ce face ! Și culmea e că încă mai credem că ne putem descurca dacă întoarcem totul cu fundu-n sus.

Adrian SĂLĂGEAN

Foto: secundatv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.