Sute de petroșăneni, obligați să își schimbe actele de identitate

Sute de petroșăneni sunt obligați să își schimbe actele de identitate, după ce Consiliul Local a decis schimbarea denumirii unei străzi. Strada Pomilor devine strada Maior Petrescu, omagiindu-l astfel pe primul ofițer care a căzut în luptele din Valea Jiului.

Armatele 1,2 și de Nord române au fost angajate în bătălii care s-au succedat cu repeziciune. În septembrie au avut loc în Transilvania lupte înverșunate la Sibiu și la Petroșani, trupele române fiind nevoite să se retragă pe linia Carpaților. Bătălia de la Merișor, începută în data de 1 septembrie 1916, s-a soldat cu retragerea regimentelor 18 și 26 Infanterie, care au suferit grele pierderi, după un violent bombardament de artilerie. Pentru a proteja Petroșanii și intrarea în Valea Jiului, trupele Diviziei 11 Infanterie au ocupat poziție de lupta în dreapta și stânga căii ferate Petroșani – Merișor. În luptele date pentru menținerea pasului Merișor, Regimentul 26 Infanterie ”Rovine” din Craiova a suferit pierderi grele. Maior Petrescu Ion, comandantul Batalionului III din cadrul Regimentului 26 Infanterie ”Rovine”, a fost primul ofițer superior al armatei române căzut în luptele din Valea Jiului.

Ofițerul a fost înmormântat în cimitirul local din Petroșani, la data de 2 septembrie 1916. După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în amintirea acestuia, șoseaua Petroșani – Bănița a purtat aproape 25 de ani numele ”Mr. Petrescu”.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *