Alianța Vestului sperie Estul sălbatic

Ar fi trebuit să fie o inițiativă administrativă ca oricare alta. Patru primari de mari orașe din România se asociază ca să deruleze în comun proiecte pentru dezvoltarea comunităților locale. Un fel de conurbație. Ce mare lucru?! Ce vrea de fapt Alianța Vestului? Vrea ca două regiuni cu patru orașe importante – Cluj, Timișoara, Oradea și Arad – să construiască mari proiecte de infrastructură și dezvoltare economică pe bani europeni accesați direct de la Bruxelles. Structura este menită să suplinească lipsa regionalizării care ar fi trebuit să permită și în România atragerea de finanțări pentru proiecte ce se întind pe mai multe județe. Sunt în plan proiecte de autostrăzi, căi feroviare de mare viteză, centuri rutiere, aeroporturi moderne, transport public ecologic, spitale regionale noi, economie digitală. După lansarea sâmbătă a Alianței Vestului (AVE), Asociația de dezvoltare interregională va fi înființată în prima jumătate a anului viitor și va accesa bani europeni începând cu exercițiul financiar 2021 – 2027.

Deci numai lucruri bune! Și atunci care e problema? De ce președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (?!) vede în Alianța Vestului conspirații ale ”marilor puteri”? De ce, pentru simplu fapt că nu mai este trecută prin vămuirea Bucureștiului, inițiativa regională a unor investiții în autostrăzi și spitale din Ardeal este percepută deja ca o amenințare pentru România?

Explicația ține de ”parabola câinelui de pază”. Aceasta spune să nu lași niciodată pe altcineva să-ți hrănească câinele, pentru că, până la urmă, animalul va asculta de el, nu de tine. Asta pățesc de obicei stăpânii răi, iresponsabili, sau incompetenți. Pentru că nu sunt în stare să aibă grijă de câinele lor, ajung ori să piardă animalul de pază, ori să îl omoare ca să nu se mai bucure nimeni de serviciile lui.

Din perspectiva mesajului parabolei, Bucureștiul are de ce să fie preocupat. Proiectul Alianței Vestului poartă în el o încărcătură emoțională fenomenală ce catalizează una din ideile care zac latente de decenii în memoria colectivă. Și anume că ardelenii ar duce-o mult mai bine dacă nu ar mai fi conduși de la București. Impactul inițiativei primarilor din Cluj, Timișoara, Oradea și Arad este neașteptat de mare tocmai pentru că dă speranța unei soluții la deșertăciunea promovată de administrația centrală în ultimii 30 de ani. Dă speranță, pentru că fiecare din cei patru inițiatori ai Alianței, a demonstrat, cu probe, că știe foarte bine cum să pună la treabă fondurile europene ca să-și dezvolte comunitățile.

Firește, până la succes este cale lungă. Administrația centrală va face tot ce va putea ca să pună bețe în roate acestei inițiative. În plus, culoarea politică la unison a celor patru primari se contrapune culorilor politice ale puterii de pe Dâmbovița. Nu trebuie pierdut din vedere și că inițiativa celor patru primari români este o premieră în Uniunea Europeană. Nu se știe încă dacă Bruxelles-ul va permite Alianței Vestului să șunteze Bucureștiul în atragerea masivă de fonduri europene. Pe urmă, nu se știe dacă orgoliile personale ale celor patru primari se vor da mereu la o parte ca să facă loc conlucrării optime pe acest proiect.

Însă dacă totul va merge conform planului, sunt premise să asistăm la o dezvoltare regională fără precedent, cuplată cu apariția unui exemplu de urmat în orice parte a României.

Alianța Vestului nu luptă contra României, ci îi impune Bucureștiului să facă! Și vrea să ajungă la asta prin propriul exemplu.

Ce se poate întâmpla rău?

Un singur lucru! Ca Bucureștiul că rămână încremenit în politicile lui de Fanar care au ținut și țin România în coada Europei. Abia atunci fiara se va trezi de-a binelea!

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *