Tablete pentru elevii hunedoreni prin programul „Școala de acasă”. Mai multe programe de finanțare sunt active la nivel național

În contextul modificării paradigmei de organizare a procesului didactic în anul școlar 2020-2021, Guvernul României sprijină sistemul național de educație prin alocarea de fonduri substanțiale pe două mari paliere:

achiziția de echipamente/dispozitive electronice pentru susținerea procesului de predare/învățare online, alternativă la sistemul clasic, față în față, suspendat acolo unde situația epidemiologică impune acest lucru;
achiziția de măști/echipamente de protecție medicală pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2 în mediul școlar și asigurarea unui climat sanitar propice desfășurării activității, în funcție de scenariile adoptate de unitățile de învățământ.

În cadrul programului „Școala de acasă”, aprobat prin H.G. nr. 370/2020, Ministerul Educației și Cercetării, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a achiziționat un număr de 250.000 de echipamente pentru uz școlar.

Pentru județul Hunedoara a fost centralizat un necesar de 2759 de tablete. Dintre acestea, o primă tranșă reprezentând 1280 de tablete, este așteptată în cursul zilei de vineri, 27 noiembrie, urmând să fie distribuită către unitățile de învățământ care au înregistrat în cadrul aplicației informatice naționale, astfel de necesități.

Prin achiziții descentralizate, în cadrul proiectului ROSE (Romanian Secondary Education), finanțat prin Banca Mondială, se vor achiziționa dispozitive IT destinate unui număr de 1093 licee la nivel național, iar județul Hunedoara a fost cuprins cu un necesar de 1704 bucăți de laptopuri, 138 de camere de luat vederi pentru desfășurarea videoconferințelor și 129 de table interactive, în valoare totală de 978.090 lei.

Prin programul național „EDUCAȚIA ÎN SIGURANȚĂ”, aprobat prin HG nr. 756/2020, Guvernul României a alocat, din fondul de rezervă, 100 milioane lei pentru achiziția de tablete, laptopuri și echipamente sanitare destinate inspectoratelor școlare și unităților de învățământ preuniversitar. Județului Hunedoara i-a fost alocată suma de 2 milioane de lei pentru aceste achiziții. Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara derulează, în acest moment, procedura de achiziție pentru 1.763 de tablete. Contractul va fi semnat, cel mai devreme, în data de 5 decembrie și are termen de livrare de 15 zile.

Unitățile de învățământ, autoritățile publice locale, inspectoratele școlare pot beneficia de echipamente IT prin achiziții descentralizate, depunând proiecte care să fie finanțate prin Programul Operațional Competitivitate (POC), gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 144/2020, emisă de Guvernul României. Proiectele pot fi depuse în aplicația MySMIS (https://mfe.gov.ro/poc-ghidul-solicitan … didactice/), în perioada 02.11.2020 – 01.02.2021.

Conform prevederilor OUG 144/2020, unitățile de învățământ preuniversitar de stat, autoritățile publice locale, inspectoratele școlare pot depune proiecte pentru a beneficia de finanțare din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. Acțiunile finanțabile vizează dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție/dispozitive medicale, containere sanitare mobile destinate asigurării condițiilor igienico-sanitare minime necesare pentru prevenirea și diminuarea răspândirii potențiale a infecției cu virusul SARS-CoV-2. Proiectele pot fi depuse în aplicația MySMIS până la data de 15.01.2021 (https://mfe.gov.ro/poim-lanseaza-ghidul … ars-cov-2/).
În urma analizelor realizate la nivel local, un număr de 30 primării și 38 de unități de învățământ și-au exprimat intenția de a depune cereri de finanțare pe programele POC și POIM.

Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *