Taxa clawback | Exceptarea de la plata taxei a fost prelungită la 3 ani pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană

Guvernul a aprobat, joi, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o Ordonanţă prin care se extinde de la 2 la 3 ani, exceptarea temporară de la plata taxei clawback, pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că se asigură astfel continuitatea accesului la imunoglobulină şi prezenţa pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană, care nu au alternativă terapeutică.

„Ordonanţa aprobată astăzi a creat premisele implementării unei reglementări menite să îmbunătăţească accesul pacienţilor la serviciile medicale necesare. Am considerat că este foarte util pentru pacienţi ca acele servicii medicale pe care nu le putem asigura în spitalele publice din Romania să poată fi realizate, în baza dosarelor aprobate de Ministerul Sănătăţii, în clinici din străinătate, dar şi în sistemul privat din România. Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în sistemul public de sănătate vor fi aceleaşi pentru furnizorii din străinătate şi din ţară”, mai precizează Pintea, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Sănătăţii spune că pacienţilor cu afecţiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente care nu pot fi asigurate în sistemul public de sănătate, trebuie să li se acorde şansa de a se putea trata şi în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil.

„În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul şi cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi şi de asigurarea unui confort al comunicării în aceeaşi limbă în relaţia pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi şi de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienţi”, încheie Sorina Pintea.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *