Stare de altertă epidemiologică în județul Hunedoara

Autoritățile din județul Hunedoara sunt în alertă din cauza pestei porcine. Noi focare au fost depistate în județul Gorj. Având în vedere situaţia epidemiologică existentă la limita judeţului Hunedoara cu judeţul Gorj, pe teritoriul Judeţului Gorj fiind raportată apariţia unui focar de pestă porcină africană, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Hunedoara (Centrul Local de Combatere a Bolilor).

S-au discutat mai multe puncte, iar “având în vedere situaţia epidemiologică din judeţul Gorj, sub raportul pestei porcine africane, se instituie starea de alertă epidemiologică permanentă pe teritoriul judeţului Hunedoara”, arată Prefectura Hunedoara.

 Au fost aprobate mai multe măsuri:
– Convocarea Unităţilor Locale de Sprijin (ULS) municipale, orăşeneşti şi comunale, cu participarea Fondurilor de vânătoare.
– Stabilirea responsabilităţilor pentru membrii componenţi a ULS în scopul depistării precoce şi combaterii rapide a focarelor de boală ce pot apărea la populaţiile de animale de pe teritoriul localităţii.
– Interzicerea mişcării din şi în afara judeţului a tuturor speciilor de animale fără certificare sanitară veterinară.
– Menţinerea interzicerii funcţionării târgurilor de animale şi aglomerărilor de animale de pe raza judeţului Hunedoara;
– Intensificarea controalelor pe drumurile publice în colaborare cu reprezentanţii M.A.I. pentru toate transporturile de animale, carne, produse şi preparate carne de porc, în conformitate cu N.S. ANSVSA nr. 26704/24.07.2019, controale care s-au desfăşurat începând din 24.07.2019.
– Organizarea unui filtru permanent în zona Petroşani asigurat de consilieri D.S.V.S.A. în colaborare cu I.P.J. Hunedoara, unde se efectuează dezinfecţia mijloacelor de transport care vin dinspre judeţul Gorj sau se îndreaptă înspre judeţul Gorj.
– Efectuarea de controale pentru identificarea mişcărilor ilegale de porcine.
– Verificarea tuturor exploataţiilor de porcine din zona Petroşani.
– Înregistrarea şi identificarea animalelor şi a exploataţiilor de animale.
– Informarea populaţiei privind necesitatea supravegherii în permanenţă a stării de sănătate a animalelor din gospodării.
– Difuzarea prin toate mijloacele a informaţiilor privind bolile majore la animale, a restricţiilor şi măsurilor stabilite la nivel local şi a sancţiunilor ce se aplică în cazul nerespectării acestora.
– Anunţarea de urgenţă a cazurilor de îmbolnăviri sau mortalităţi la animale, la Primării şi la medicul veterinar de Circumscripţiile Sanitar Veterinare de asistenţă sau Circumscripţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale organizate în judeţul Hunedoara.
– Efectuarea susţinută împreună cu reprezentanţii organelor de poliţie, a controalelor privind vânzarea şi cumpărarea animalelor din judeţele limitrofe, interzicerea afluirii porcinelor pentru comercializarea fără a fi însoţite de documente sanitare veterinare legale şi a produselor şi preparatelor din carne de porc.

Totodată, se impune notificarea de urgență a DSVSA Hunedoara de către responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociaţiilor de vânători, ai Direcţiei Silvice Hunedoara privind orice caz de porc mistreţ găsit mort sau bolnav în teritoriul pe care-l gestionează.

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.