Termen prelungit pentru închiderea unor iazuri de decantare din județ

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică proiectul de privind modificarea  Hotărârii Guvernului nr. 181/2020 pentru aprobarea continuării finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier.

Astfel, sumele se acordă beneficiarului Ministerul Economiei sub forma de finanțare nerambursabilă, eşalonat, până la data de 31 decembrie 2026.

„Termenele prevăzute în anexa 1 la Hotărârea Guvernului 181/2020 sunt depăşite întrucât datorită derulării necorespunzătoare a contractelor referitoare la Mina Certej – Iaz V. Miresului si V. Mealu, jud. Hunedoara ,Mina Teliuc – Iazurile nr. 1, 2, 3, jud. Hunedoara şi iaz Tăuşani, judeţul Caraş Severin s-au demarat acţiunile de reziliere a contractelor, urmând sa se reactualizeze Proiectele tehnice, iar  restul de lucrări rămase de executat să fie relicitate”, arată documentul.

Pentru evitarea blocajelor datorate termenelor stipulate inițial s-a propus înlocuirea anexeu cu una nouă, având termenele actualizate in concordanta cu situaţia prezentă. Astfel, durata de implementare a proiectelor de închidere şi ecologizare a iazurilor de decantare a fost estimată ţinând seama de următoarele elemente, și anume durata de promovare a prezentei propuneri de act normativ, refacerea documentaţiilor tehnice, obţinerea avizelor, acordurilor şi a autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare, derularea procedurilor de achiziţie publică în conformitate cu legislaţia în vigoare, durata de execuţie a lucrărilor precum şi perioadele de întreruperi tehnice şi tehnologice datorită condiţiilor meteorologice.

„În aceste condiţii, la Mina Teliuc – Iazurile nr. 1, 2, 3, jud.  Hunedoara, durata totală pentru implementarea proiectelor de ecologizare a fost estimată la 36 de luni, la mina Certej – Iaz V. Miresului si V. Mealu, jud. Hunedoara – 48 luni, la iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin – 30 luni, iar la Mina Baia Sprie – Iaz Tautii de Sus, jud. Maramures – 24 luni”, arată documentul.

Pentru Mina Certej -iaz V. Miresului si V. Mealu, Hunedoara, termenul de finalizare a lucrărilor este martie 2026, iar pentru Mina Teliuc – iazurile nr.1, 2 si 3, Hunedoara, termenul de finalizare este martie 2025.

Lucrările de închidere pentru iazurile de mina Teliuc sunt în valoare de 18.211.064 lei, iar pentru iazurile minei Certej sunt în valoare de 24.463.967 lei.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.