Termocentrala Mintia stă pe un butoi de pulbere

Complexul Energetic Hunedoara, care include, în prezent, patru mine și două termocentrale, nu trece prin cele mai fericite momente ale sale, fiind măcinat de numeroase probleme. Miercuri dimineață, la Termocentrala Mintia a fost declanșat un nou protest spontan, angajații acuzând guvernanții că nu își respectă promisiunile. Mai exact, sindicaliștii de la Termocentrala Mintia cer Guvernului un răspuns clar în ceea ce privește viitorul producătorului de energie de lângă Deva. Acțiunea de protest, la care s-a alăturat și personalul indirect productiv, s-a desfășurat fără întreruperea activității. Despre acest protest a luat cunoștință și Guvernul, care a transmis că se vor purta discuții pe tema problemelor ridicate de către sindicaliști.

Protestul nu s-a încheiat în ciuda acestui răspuns, putând fi vorba, cel mult, de o suspendare a acestuia. Sindicaliștii atrag, însă, atenția că protestul poate fi reluat la scară mai mare dacă Guvernul nu va da un răspuns clar la cerințele lor sau va tergiversa prea mult discuțiile, și, pe fondul acumulării oboselii, este foarte posibil să fie afectată și producția, putându-se ajunge chiar la întreruperea activității, lucru care ar crea mari probleme în sistemul energetic național. Primii afectați de această posibilă întrerupere a activității ar fi chiar locuitorii municipiului Deva, care ar putea rămâne, în curând, fără apă caldă la robinete și căldură în calorifere. De altfel, acest pericol planează oricum asupra Devei pentru că, așa cum susțin sindicaliștrii, stocul de cărbune de la Termocentrala Mintia este unul extrem de redus, lucrându-se, practic, la limita de avarie, iar în această în această situație s-a ajuns deoarece Ministerul Energiei, din motive necunoscute. nu a permis, în vară, achiziționarea materiei prime la un preț competitiv pentru funcționarea normală a producătorului de energie. De asemenea, sindicaliștii de la Mintia acuză guvernanții că aceștia urmăresc închiderea termocentralei de 1.200 de MW, în detrimentul alteia, de aceeași capacitate, dar care funcționează în Ungaria, România urmând, astfel, să devină un importator de energie și să-și piardă calitatea de producător. Totodată, sindicaliștii nu agreează nici varianta constuirii unui singur grup pe gaz, care nici nu ar funcționa măcar în incinta Termocentralei, ci într-un spațiu alăturat. Acest lucru ar duce ca activitatea Termocentralei de la Mintia să se încheie cel mai târziu în 2024, iar din cei 770 de angajați din prezent să mai lucreze doar 180.

În contrapartidă, sindicaliștii au propus un proiect, considerat viabil de către ei, prin care la Termocentrala de la Mintia să se continue activitatea cu dpuă grupuri pe cărbune, acesta întinzându-se până în 2030. Și, ca și cum aceste lucruri nu ar fi de-ajuns, sindicaliștii de la Mintia se mai confruntă cu o problemă, aceea a lipsei din ce în ce mai mari de personal calificat, acuzând Guvernul că, prin acțiunile sale neclare, a făcut ca Termocentrala să nu mai fie atractivă pentru meseriași. Și, tot conform sindicaliștilor, chiar dacă s-ar rezolva unele dintre problemele anterior menționate, Termocentrala de la Mintia și-ar putea înceta activitatea tocmai din lipsa personalului calificat. Toate aceste probleme se adaugă și celorlalte existente în Complexul Energetic Hunedoara, unde situația de la Termocentrala Paroșeni este la fel de incertă, iar două mine, cele de la Lonea și Lupeni sunt incluse în programul de închidere propus de Guvern și propuse pentru încetarea activității la finele anului în curs, în Valea Jiului urmând a mai funcționa doar exploatările de la Livezeni și Vulcan.

La ora actuală în cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt angajate 4.400 de persoane.

UPDATE: Liderul sindicatului Solidaritatea a comunicat că se suspendă protestul pentru 15 zile, dată până la care guvernul va veni cu precizări clare privind soarta CEH.

 

Amarildo Szekely

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *