Ținutul momârlanilor, descoperit de turiștii de pretutindeni

Despre Valea Jiului se spune că este și ținutul momârlanilor. Pentru a cunoaște cât mai multă lume obieciurile și tradițiile momârlanilor, în Straja, în mijlocul turiștilor au avut loc mai multe ateliere momârlănești.

”Ateliere momârlănești, doar la noi găsești! Vii turist, pleci momârlan!” – așa se numește proiectul derulat la Cabana Montana din Straja, de copiii din cadrul clubului de ecoturism GreenImpact „Titanii” Lupeni, coordonați de profesor Bozea Violeta și consilierul școlar Mircea Adrian și susținuți de localnicii momârlani, familiile Bolosin și Mamara și de familia profesorilor Ioan și Viorica Holobuț. Aceștia au prezentat proiectul lor de salvare a tradițiilor momârlănești: „Vii turist, pleci momârlan”.

Activitatea a fost o reîntoarcere la tradiție, la conectarea cu patrimoniul natural și cultural local,. A fost  un eveniment plin de cântec, joc şi voie bună.

Invitați la șezătoare, copiii veniți din toate colțurile țării, în tabăra de schi din Straja s-au bucurat aflând lucruri noi și interesante despre băștinașii zonei, momârlanii, oameni simpli, gospodari, întâlniți doar în regiunea noastră, dar și despre meșteșugurile lor pe cale de dispariție: tors, croșetat, cusut, sculptat sau gravat în lemn, despre gospodăriile specifice, portul popular și tradițiile locale.

Nu au lipsit de pe mese nici bucatele tradiționale, preparate local: brânza de oaie, cârnații afumați sau slănina afumată, dar nici pâinea de casă coaptă pe varză sau tăriile momârlănești, oferite de cel mai mare susținător al clubului, omul de afaceri, Emil Părău.

Toți cei prezenți au admirat mândrul port tradițional momârlănesc. Și cojocul de cioban a rămas în amintirea turistilor, asortat cu clop și botă.

Clubul GreenImpact Titanii Lupeni, înfiinţat în urmă cu un an, face parte din reţeaua de cluburi de implicare comunitară pentru tineri a Fundaţiei Noi Orizonturi, se află la al doilea proiect, în încercarea lor de a  descoperi patrimoniul local al ținutului momârlanilor și de a învăța cum să contribuie la promovarea și valorificarea lui.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *