Tradiție de sute de ani, întreruptă de pandemia de coronavirus

O tradiție a momârlanilor din zona Sălătruc a municipiului Petroșani constă în împodobirea crucilor din cimitir în Joia Mare. În acest an, tradiția care are originile în vremea dacilor a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.

„În general se respectă această decizie şi noi încurajăm oamenii să fie cu mult discernământ şi înţelepciune. Pe cei adormiţi putem să îi pomenim şi de acasă, în rugăciunile personale, iar noi, preoţii,  îi pomenim la biserică. După ce va trece această perioadă, ne vom întoarce şi în cimitire să avem grijă de morminte şi să îi pomenim pe cei dragi”, a spus Ciprian Marton, preotul Bisericii din Sălătruc.

Tradiţia băştinaşilor din Valea Jiului, denumiţi şi momârlani, spune că în Joia Mare crucile din cimitire trebuie împodobite pentru ca şi cei plecaţi la cele veşnice să poată sărbători Învierea Domnului. Obiceiul este unic în ţară şi vine din timpuri străvechi, de la oierii care păstoreau turmele pe munţii din Valea Jiului. Oamenii locului spun că în acest fel îşi arată respectul faţă de cei morţi. Este un obicei pe care nici măcar regimul comunist nu l-a putut face uitat. Bătrânii spun că nu o dată comuniştii i-au ameninţat şi au încercat să-i oprească să împodobească crucile, dar de fiecare dată tentativa le-a eşuat.

De această dată, situația este total diferită. Pandemia de coronavirus a schimbat toate tradițiile de până acum. Astfel, pentru sănătatea oamenilor, au fost interzise deplasările care nu sunt urgente.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *