Trei cazuri de violență domestică sancționate de polițiști prin ordinul de protecție provizoriu

De la sfârșitul anului trecut, de când polițiștii pot emite ordin de protecție provizoriu în cazurile de violență domestică, se pare că tot mai multe situații au fost raportate. Numai în ultimele zile au fost înregistrate noi 3 cazuri.

În data de  25.01.2019, în jurul orei  11:45, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată prin plângere de o tânără de 23 de ani, din comuna Răchitova, despre faptul că, în data de 24.01.2019, a fost lovită cu palma de către concubinul său, un bărbat în vârstă de 31 de ani.

Poliţiştii au demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, iar în urma analizării stării de fapt au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, care a fost obligat ca, pe o perioadă de 5 zile, să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de victimă şi față de membrii familiei acesteia.

În  data de 27.01.2019, în jurul orei 00:05, poliţiştii Secției de Poliție Rurală Șoimuș au fost sesizaţi de un tânăr de 27 ani, din comuna Băița, cu privire la faptul că soțul mamei sale, un bărbat de 37 ani, face scandal.

Ajunși la fața locului, poliţiştii au aplanat conflictul, după care au preluat declaraţia mamei reclamantului, o femeie în vârstă de 53 de ani, care le-a relatat că, în data de 18.01.2019, în timp ce se afla cu soțul ei la domiciliul acestuia, în comuna Băița, pe fondul unor neînțelegeri și a consumului de băuturi alcoolice, a fost lovită de către bărbat.

În cauză, poliţiştii au  întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de  violență în familie și a fost emis ordin de protecție provizoriu față de bărbatul violent.

Tot în data de 27.01.2019, în jurul orei  21:30, la sediul Poliției Municipiului Hunedoara s-a prezentat o minoră în vârstă de 16 ani, din municipiul Hunedoara, care a reclamat faptul că, în data de 27.01.2019, în jurul orei 01:30, a fost amenințată cu un cuțit de către concubinul său, un hunedorean în vârstă de 18 ani.

Împotriva tânărului, poliţiştii au emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioada de 5 zile, în cauză fiind întocmit şi un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de amenințare.

Informaţii suplimentare:

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *