Trichineloza, boală gravă frecventă în perioada sărbătorilor de Crăciun

DSVSA Hunedoara atrage atenția cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, precum și despre riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără și consumă carne de porc provenită din tăieri clandestine.

„Astfel recomandăm ca aprovizionarea consumatorilor să se facă doar din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Vă informăm că examenele trichineloscopice sunt efectuate pe toată durata premergătoare sărbătorilor de iarnă de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți  și care au program de lucru afișat inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică”, arată DSVSA Hunedoara.

Trichineloza (termenul preferat) sau trichinoza este o boala parazitară cosmopolită, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella.

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată (de porc, mai rar de mistreț, funcție de obiceiurile alimentare), consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve vii închistate de Trichinella. Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, datorită numărului mare de specii, repartiției cosmopolite a parazitului, slabei specificității a gazdei și complexității ciclului epidemiologic.

Boala poate fi prevenită eficace prin aplicarea măsurilor de profilaxie domestice (consumul cărnii după o prealabilă tratare termică) și a sănătății publice (controlului sanitar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea șobolanilor).

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.