Trichineloza: pericolul ascuns în carne
Trichineloza este o boală transmisă de la animale la om, cauzată de larvele viermilor Trichinella spp..
Se ia prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită de porc, vânat, cal sau nutrie.
Boala nu se transmite de la om la om, transmite DSP Hunedoara.
În România, în 2023 s-au raportat 31 de cazuri noi, majoritatea după sărbătorile de iarnă.
Cel mai mare risc vine de la carnea de porc crescut în gospodării, netestat trichineloscopic.
Simptomele apar în două etape și anume intestinală: diaree, dureri abdominale, febră și musculară: dureri musculare, edeme faciale, febră mare, tulburări cardiace sau neurologice.
Persoanele expuse trebuie să consulte medicul dacă au cel puțin trei dintre simptomele de mai sus.
Prevenție: cumpărați carne din surse autorizate, testați carnea înainte de consum, gătiți-o bine, igienizați ustensilele și evitați hrănirea animalelor cu carne crudă.
Autoritățile veterinare și sanitare monitorizează persoanele expuse și animalele pentru a preveni răspândirea bolii.
Monika BACIU
