Un bulgăre de granit din Geoparcul Țara Hațegului, expus în Luxemburg

România și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București sunt promovate în cadrul unei expoziții permanente din Geoparcul Aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg.

Un bulgăre de granit, vechi de peste 300 de milioane de ani, rupt din Munții Retezat și transportat de ape, după ultima glaciațiune, pe teritoriul Geoparcului Țara Hațegului, conturează povestea sa și a locurilor și contribuie la povestea de 4,6 miliarde de ani a planetei Pământ.

lect. dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului

„Avem un nou proiect cu Geoparcul Mëllerdall din Luxemburg. El continuă colaborările anterioare cu expoziția <<Povestea obiectelor de piatră>>. E foarte interesant pentru că noul proiect reunește povestea rocilor din geoparcuri internaționale astfel încât o rocă din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului e acum în Luxemburg. E o rocă specială, granitul de tip Retezat, e o rocă de câteva sute de milioane de ani, dar mai mult decât atât, dincolo de povestea geologică, e o rocă ce spune și povestea oamenilor de la poalele Retezatului. Cine vizitează zona poate să vadă gardurile de piatră care reprezintă un peisaj unic în Țara Hațegului” afirmă lect. dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București.

 

Expoziția din Luxemburg îi ajută pe vizitatori să descopere geodiversitatea de pe teritoriul Geoparcului aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall, dar și a geoparcurilor UNESCO. Chiar în centrul expoziției a fost amenajat un panou de onoare care găzduiește roci ale geoparcurilor Internațional UNESCO sau aspirante UNESCO, din Europa, Asia, America de Nord și Australia. Fiecare rocă are asociate informații legate de locul de unde provine, de tipul său și de vârstă. De asemenea, sunt date informații referitoare la utilitățile pe care oamenii le-au dat rocilor expuse.

Conny Koob, director de Comunicare Geoparcul Aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg

„Rocile nu sunt simple pietre. Ele spun o poveste. La fel cum fiecare geoparc are propria sa poveste. Prin urmare, am început colectarea de informații pentru a le permite vizitatorilor noștri să descopere aceste povești dar și fascinanta diversitate a geoparcurilor din Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO”, afirmă Conny Koob, director de Comunicare Geoparcul Aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg.

 

Acesta este cel de-al doilea proiect major în care Geoparcul Țara Hațegului și Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg colaborează. Anul trecut, geoparcul aspirant UNESCO din Luxemburg a găzduit, în perioada mai – iulie, expoziția itinerantă de obiecte făcute din piatră realizată de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București. Expoziția reunește obiecte din peste 30 de geoparcuri membre ale Rețelei Europene și ale celei Internaționale UNESCO a Geoparcurilor. Luxemburg a fost cea de a patra țară care a găzduit expoziția, după Italia, România și Germania.

 


Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *