Un medicament antidepresiv ieftin, se dovedeşte promiţător în tratarea timpurie de covid-19

Un medicament antidepresiv ieftin – fluvoxamina – reduce spitalizarea adulţilor care prezintă un risc mare de spitalizare din cauza covid-19, arată un studiu care examinează medicamente ce ar putea fi folosite în lupta împotriva noului coronavirus, relatează The Assoxciated Press.

Cercetători au efectuat teste cu privire la această pastilă împotriva depresiei şi unor tulburări obsesiv-compulsive, care reduce inflamaţia şi care părea promiţătoare în studii de mică amploare.

Ei au transmis rezultatele Institutelor Naţionale americane ale Sănătăţii (NIH), care publică directive de tratament, şi speră ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să recomande această pastilă.

„În cazul în care OMS o recomandă, va fi folosită larg”, declară unul dintre autorii studiului, dr. Edward Mills de la Universitatea McMaster din Hamilton, în Ontario.

Multe ţări sărace dispun de acest medicament, subliniază el.

„Sperăm ca aceasta să salveze multe vieţi”, declară el.

Fluvoxamina costă patru dolari ca tratament împotriva covid-19.

Un tratament cu anticorpi IV costă 2.000 de dolari, iar tratamentul cu pastila antivirală orală experimentală împotriva covid-19 a laboratorului farmaceutic american Merck – molnupiravir – costă 700 de dolari.

Unii experţi preconizează o eventuală combinaţie a unor tratamente împotriva covd-19.

Cercetători au testat acest antidepresiv pe un număr de 1.500 de brazilieni infectaţi recent cu noul coronavirus şi care prezentau un risc grav de îmbolnăvire din cauza altor probleme de sănătate, precum diabetul.

Aproximativ jumătate a luat antidepresivul acasă, timp de zece zile, iar cealaltă jumătate un placebo.

Ei au fost monitorizaţi timp de patru săptămâni pentru a vedea dacă au fost internaţi la spital sau dacă au fost internaţi mult timp în secţii de urgenţă în timp ce spitalele erau pline.

În grupul căruia i s-a administrat fluvoxamină, 11% dintre participanţi au avut nevoie de spitalizare sau de o internare îndelungară la urgenţe, în timp ce în rândul participanţilor care au luat un placebo acest nivel a fost de 16%.

Rezultatul testului – publicat miercuri în revista Lancet Global Health – este atât de puternic, încât experţi independenţi care au monitorizat studiul au recomandat oprirea acestuia mai devreme, din cauză că rezultatul este clar.

Întrebări există cu privire la cea mai bună dozare, la faptul dacă bolnavi cu un risc mai mic beneficiază de acest tratament şi dacă este necesar ca fluvoxamina să fie combinată cu alte tratamente.

Opt medicamente au fost testate într-un proiect mai larg care a examinat dacă pot fi folosite împotriva covid-19.

În cadrul acestui proiect se efectuează în continuare teste cu un medicament împotriva hepatitei, însă celelalte medicamente – metformina, hidroxiclorochina şi ivermectina – nu au funcţionat împotriva covid-19.

Acest medicament generic ieftin şi pastila molnupiravir împotriva covid-19 a Merck acţionează în mod diferit şi ”pot fi complementare”, declară dr. Paul Sax de la Brigham and Women’s Hospital şi Harvard Medical School, care nu a fost implicat în studiu.

Merck a cerut luna aceasta agenţiilor medicamentului din Statele Unite (FDA) şi Uniunea Europeană (EMA) să autorizeze molnupiravir.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *