Un proiect de lege prin care Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul sunt sărbători legale declarate zile nelucrătoare, adoptat tacit în Senat

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de către PSD care prevede că Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite în fiecare an pe 6 şi 7 ianuarie, să fie declarate zile nelucrătoare. Iniţiativa legislativă merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Proiectul de lege are în vedere completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, iar nota de adoptare tacită a iniţiativei legislative s-a împlinit pe 30 noiembrie.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat – zis de stil vechi, ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, în Grecia, Rusia, Ucraina, Georgia, Moldova, Cipru şi Belarus data de 7 ianuarie este considerată sărbătoare legală.

Camera Deputaţilor urmează să dezbată şi să voteze acest proiect de lege, în calitate de for decizional.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *