Undă verde din Parlamentul European. Județul Hunedoara și alte cinci județe vor fi beneficiare ale investițiilor din Fondul Tranziţiei Juste

Raportul privind Planul de investiţii al Pactului Ecologic European (Pactul Verde), coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureşan în calitate de coraportor, a fost adoptat vineri în şedinţa comună a Comisiei pentru bugete şi a Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European. Raportul a primit 68 de voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” şi 13 abţineri.

În raport, Parlamentul European cere o finanţare adecvată a Pactului Verde, care să contribuie la reducerea decalajelor dintre ţările din estul şi vestul Europei în tranziţia spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor, arată un comunicat de presă al PNL remis vineri News.ro.
„Prin redactarea acestui raport, obiectivul meu a fost să obţinem o finanţare adecvată a Pactului Verde prin care să sprijinim ţările europene care au cea mai mare nevoie de finanţare, cum este şi cazul României, să treacă la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, după adoptarea raportului.
„Succesul Pactului Ecologic European va depinde de finanţarea lui. De aceea, prin acest raport, noi, Parlamentul European, ne arătăm susţinerea totală faţă de acest pact solicitând o finanţare adecvată şi prioritizarea finanţării către ţările, regiunile şi domeniile unde este cea mai mare nevoie. Pactul Ecologic European trebuie să reducă decalajele dintre ţările membre şi să crească convergenţa europeană, nu să ducă la un decalaj şi mai mare între statele Uniunii Europene. Pentru asta, avem nevoie de un plan de investiţii realist, iar banii să meargă exact acolo unde este nevoie de ei”, a mai spus Mureşan.
Pactul Ecologic European, prezentat de Comisia Europeană la sfârşitului anului 2019, îşi propune ca obiectiv principal atingerea neutralităţii din punct de vedere al emisiilor de carbon în Uniunea Europeană până în anul 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia Europeană a propus un plan de finanţare în valoare de 1.000 de miliarde de euro pentru următorii 10 ani.
În raportul coordonat de Siegfried Mureşan şi adoptat astăzi în comisiile de specialitate, Parlamentul European îşi exprimă poziţia oficială cu privire la obiectivele generale ale planului de investiţii.
Concret, Parlamentul European cere ca planul de investiţii al Pactului Ecologic European să contribuie la reducerea decalajelor între ţările şi regiunile din estul şi vestul Europei în tranziţia spre o economie verde.
Raportul prevede ca finanţarea Pactului Ecologic European să contribuie la o dezvoltare sustenabilă a Uniunii Europene, iar tranziţia spre o economie verde să se facă în paralel cu creşterea competitivităţii şi crearea de noi locuri de muncă în Europa.
De asemenea, raportul Parlamentului cere ca Fondul Tranziţiei Juste, unul dintre pilonii planului de investiţii, să sprijine cu prioritate regiunile cele mai dependente de combustibilii fosili şi care vor avea nevoie de resurse mari pentru tranziţia spre o economie verde. În România, regiunile care vor avea nevoie cel mai mult de finanţare sunt cele care cuprind judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş.
„Vreau să transmit asigurări hunedorenilor, oltenilor, gălăţenilor şi tuturor locuitorilor din regiunile intensive în carbon din România că vor avea sprijinul Parlamentului European şi al tuturor instituţiilor europene în tranziţia spre o economie verde. Vom aloca suficiente fonduri europene pentru ca Pactul Ecologic European să contribuie atât la o tranziţie spre o economie verde, cât şi la creşterea nivelului de trai al oamenilor din aceste regiuni”, a completat Mureşan.
După votul din Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare, raportul urmează să fie adoptat formal de plenul Parlamentului European până la finalul anului 2020.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.