Universitatea Petroșani reia un parteneriat cu o universitate cu profil minier din Bulgaria

Universitatea Petroșani va relua parteneriatul cu Universitatea St. Ivan Rilski din Sofia, Bulgaria. În trecut, între cele două instituții de învățământ superior din Europa a existat un parteneriat de colaborare, însă din diferite motive acesta nu a mai continuat. Acum, după ani de zile, conducerea Universității din Petroșani vrea să reînoade pactul de colaborare. Între cele două instituții de învățământ superior există puncte comune, ambele fiind specializate în domeniul minier.

Universitatea din Sofia este sprijinită financiar de companiile bulgărești care exploatează resursele naturale. În schimb, în ceea ce privește Universitatea din Petroșani acest lucru nu se întâmplă acum, însă reprezentanții instituției de învățământ superior își propun să atragă astfel de finanțări.

“Universitatea St. Ivan Rilski din Sofia are un sprijin al unui consorțiu format din firmele care exploatează zăcăminte în Bulgaria, toate sunt private și ei susțin și oferă burse și premii studenților care sunt viitorii lor specialiști. Atunci, o idee de acest gen, deși majoritatea firmelor care exploatează resursele minerale sunt de stat, poate găsim soluții în așa fel încât cele care au profit să poată sprijini activitatea de pregătire a specialiștilor care se vor îndrepta spre firmele respective”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Potrivit conducerii Universității Petroșani pe piața forței de muncă din România se simte lipsa inginerilor minieri.

“Noi ne străduim să formăm specialiști pentru România, în primul rând, dar și pentru întreaga Europă sau pentru alte continente pentru că învățământul minier trebuie să fie la nivelul cerințelor mondiale. Deși avem cam puține mine subterane de cărbuni, avem în schimb exploatări de cupru, mine de sare, alte zăcăminte și putem efectua și alte activități practice nu numai teoretice, astfel încât specialiștii noștri să fie bine pregătiți. Căutăm să atragem studenți în acest domeniu al ingineriei miniere pentru că deja se simte o lipsă acută pe plan național de asemenea specialiști. Specialiștii noștri sunt căutați și afară”, a mai precizat rectorul Universității din Petroșani.

În schimb, Universitatea din Petroșani are încheiat un protocol cu Complexul Energetic Oltenia care acordă burse de studiu studenților gorjeni care aleg Universitatea din Petroșani. În trecut, și companiile miniere din Valea Jiului acordau burse, însă din cauza problemelor actuale, astfel de burse nu se mai acordă. În schimb, studenții Universității din Petroșani pot efectua stagii de practică la companiile miniere.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *