Vaccinul anticovid Moderna are o eficienţă de 90%

Vaccinul companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna are o eficienţă de 90% împotriva covid-19 şi de până la 95% împotriva formelor grave ale bolii, anunţă firma în urma publicării rezultatelor unui nou studiu, o eficienţă uşor mai mică decât 94,1%, cât a raportat în decembrie, în urma unui studiu clinic anterior, relatează AFP.

Aceste noi date provin de la un studiu clinic de faza 3 efectuat asupra a peste 30.000 de persoane în Statele Unite.

Eficienţa vaccinului este uşor mai mică decât cea de 94,1%, pe care a anunţat-o în urma unui studiu clinic publicat în decembrie în revista medicală New England Journal of Medicine (NEJM).

Moderna nu precizează în acest comunicat dacă această scădere a eficienţei vaccinului este atribuită noilor variante SARS-CoV-2.

Însă firma lucrează la două versiuni modificate ale vaccinului său anticovid – împotriva variantelor noului coronavirus – ale căror rezultate la şoareci, încă neverificate de către colegi, sunt încurajatoare.

”Noile date preclinice cu privire la vaccinurile noastre candidate specifice variantelor (SARS-CoV-2) ne dau încredere în capacitatea noastră de a anticipa apariţia unor noi variante”, apreciază Stéphane Bancel, conducătorul Moderna.

Moderna a anunţat la 12 aprilie că a livrat 132 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 în întreaga lume – dintre care 117 milioane Statelor Unite.

Firma urmează să livreze 100 de milioane de doze de vaccin anticovid Statelor Unite până la sfârşitul lui mai şi alte 100 de milioane de doze până la sfârşitul lui iunie.

Testul firmei cu privire la vaccinarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani are 3.000 de participanţi, iar testul cu privire la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 11 ani continuă să recruteze 6.750 de particopanţiîn Statele Unite şi în China.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.