Valea Jiului împreună! – Un singur oraș!

Valea Jiului împreună! – Un singur oraș!” – asta își dorește primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Primarul celei mai mari localități din Valea Jiului face demersuri pentru ca cele șase localități să devină un singur oraș, cu o conducere unitară.

Inițiativa a fost transmisă și celorlalți edili din Valea Jiului

Am reușit să fac un prim pas important privind declararea Văii Jiului drept zonă metropolitană, iar în ședința de vineri a Consiliului Local al Municipiului Petroșani voi promova o hotărâre de consiliu în acest sens. De asemenea, am trimis tuturor primarilor din localitățile Văii Jiului o adresă, prin care le-am lansat invitația de a ne asocia în vederea constituirii unei zone metropolitane a Văii Jiului. Acest lucru aduce unele beneficii zonei, în ansamblul ei, prima fiind aceea că acum putem circula între localități fără declarație pe propria răspundere”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Ar fi mai multe beneficii pe care le-ar aduce o astfel de transformare administrativă.

Următorul pas concret pe care o să îl fac constă în promovarea, cu sprijinul parlamentarilor PNL, a unui proiect de lege, în vederea modificării formei de organizare a Văii Jiului. Concret, propunerea mea este să avem o singură localitate care să însumeze cei peste 100.000 de locuitori, câți are la această dată Valea Jiului în întregul ei. Vom avea astfel posibilitatea să devenim cea mai mare localitate din România, raportat la întinderea ei. Iar acest lucru ne aduce o serie de beneficii concrete. Astfel, cele mai mari avantaje constau în faptul că putem să accesăm fonduri europene mult mai multe, fiind, așa cum spuneam, o localitate unică, cu peste 100.000 de locuitori, iar în al doilea rând se reduc costurile cu administrația publică. Concret, Valea Jiului va deveni un singur pol de dezvoltare, pentru care se vor lua măsuri unitare. De asemenea, o singură administrație la nivelul Văii Jiului, o voce unică, poate avea discuții mult mai aplicate cu instituțiile statului, dar mai ales cu partenerii externi”, mai arată primarul din Petroșani.

O astfel de inițiativă a mai existat și în trecut. Valea Jiului ar fi trebuit să devină o conurbație consfințită prin acte oficiale, numai că orgoliile politice au fost mai mari.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *