„Valea Jiului reprezintă o zonă cu un imens potențial natural”

Valea Jiului reprezintă o zonă cu un imens potențial natural”, spune ministrul Dezvoltării Ion Ștefan. Demnitarul s-a aflat în Valea Jiului. Ministrul a subliniat că Valea Jiului are un uriaș potențial de dezvoltare, însă, în același timp zona este grav afectată de declinul industrial.

Conform analizelor efectuate la nivelul MLPDA, Valea Jiului reprezintă o zonă cu un imens potențial natural, dar este și una dintre cele mai afectate zone de declinul industrial, caracterizată de o scădere a locurilor de muncă în industrie (cu afectarea industriei miniere). Astfel, problemele sociale și economice sunt destul de mari și sunt necesare eforturi comune pentru a le rezolva. Prin urmare, MLPDA a susținut luarea unor măsuri integrate bazate pe concentrarea teritorială, stabilite prin Memorandumul aprobat în Guvern, în anul 2016, pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele-pilot de intervenție Valea Jiului”, a subliniat, Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării.

În urma acestui Memorandum, Ministerul Fondurilor Europene România asigură implementarea Inițiativei Valea Jiului, dezvoltată în contextul lansării de către Comisia Europeană, la 11 decembrie 2017, a Platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție, care are ca scop dezvoltarea proiectelor și strategiilor pe termen lung, ca răspuns la provocările sociale și de mediu cu care se confruntă aceste regiuni. În acest context, este în curs de elaborare „Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului” – proiect finanțat de Comisia Europeană, prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale, proiect prin care se va conduce inclusiv la remedierea și reconversia funcțională a siturilor contaminate din mediul urban.

De asemenea, în raport cu atenția deosebită pe care Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice o acordă zonelor cu probleme sociale, economice și de mediu (conform principiului stabilit la nivel mondial prin Noua Agendă Urbană – ”nimeni nu este lăsat în urmă”), ministerul este implicat și în dezvoltarea inițiativelor privind tranziția echitabilă, stabilită prin Pactul Ecologic European.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *