Valea Jiului, spre un tot unitar pentru dezvoltare

Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată a fost constituită. Consiliul Judetean Hunedoara, primăriile din Valea Jiului, Universitatea din Petroșani și mai multe ONG-uri și-au dat mâna pentru dezvoltarea zonei. Ieri a avut loc ședința constitutivă pentru înființarea Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului. Ea va promova interesul general al locuitorilor din zonă și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Asociația va acționa în mai multe domenii de interes pentru Valea Jiului, precum dezvoltarea economico-socială, protecția mediului, precum și dezvoltarea și asigurarea capacității de atragere a fondurilor pentru finanțarea investițiilor necesare dezvoltării durabile în zona Văii Jiului.

„Felicit finalizarea acestui demers! Este o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea zonei și ne bucurăm că ADR Vest a mediat întregul proces. O regiune dinamică are nevoie de astfel de cooperări care să contribuie la elaborarea și implementarea de politici și strategii. În ceea ce privește Valea Jiului, vor fi foarte importante proiectele de dezvoltare integrată, care să atenueze discrepanțele dintre localitățile de aici și celelalte localități din județ și regiune. Următorul demers este finalizarea negocierilor cu autoritățile naționale pentru identificarea resurselor care sa sprijine dezvoltarea Văii Jiului”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Membrii fondatori ai asociației sunt toate primăriile din Valea Jiului, Consiliul Județean Hunedoara, Universitatea Petroșani, Asociația „Valea Jiului Developement Society Project”, Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului, Asociatia Autism Helping Hands și Asociația Urban Lab Valea Jiului.

Conform statutului, Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului nu are scop politic, lucrativ sau patrimonial, contrar ordinii publice şi bunelor moravuri. Sediul asociației va fi în Petroșani.

”Ceea ce urmează să se întâmple din punct de vedere economic și social în Valea Jiului în următoarea perioadă depinde foarte mult de absorbția fondurilor europene, atât pe ceea ce înseamnă Planul Operațional Regional, dar și prin funcționalitatea acestui mecanism european ITI Valea Jiului (Investiție Teritorială Integrată), prin intermediul căruia localitățile din această zonă vor beneficia de finanțare din Fondurile de Coeziune pentru perioada de programare 2021 – 2027. Este o șansă istorică pentru Valea Jiului care primește fonduri dedicate în vederea rezolvării decalajelor față de alte regiuni și, mai ales, pentru a diminua efectele închiderii industriei extractive”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Asociaţia va iniţia activități de elaborare de strategii, coordonare și asistență, sprijin în implementare, inițiere de proiecte și alte activități conexe specifice în dezvoltare locală. De asemenea, va sprijini implementarea mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în zona Văii Jiului.

 

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *