Valul 4 al pandemiei nu a afectat planurile de recrutare ale angajatorilor

Valul 4 al pandemiei nu a afectat planurile de recrutare ale angajatorilor şi nici mobilitatea candidaţilor, conform datelor din platforma de recrutare BestJobs, care arată peste 110.000 de CV-uri au fost depuse la joburi remote în luna octombrie, cu 12% mai multe decât în luna anterioară.

„Contextul epidemiologic continuă să-şi facă simţite efectele în piaţa muncii, unde restricţiile necesare pentru gestionarea valului 4 dictează noi tendinţe în recrutare. Conform datelor din platforma de recrutare BestJobs, în luna octombrie s-au observat 3 tendinţe importante: accelerarea joburilor remote, atât în oferta companiilor, cât şi în interesul candidaţilor, creşterea aplicărilor pentru joburile ce necesită nivel mediu de experienţă şi conturarea industriilor cu activitate specifică în pandemie”, anunţă platformă.

Procesul de recrutare devine şi el mai flexibil, aliniat cu nevoile jucătorilor, astfel că tot mai mulţi recrutori apelează la instrumente online pentru analiza, selecţia şi chiar intervievarea candidaţilor.

„Chiar dacă joburile remote au devenit o realitate constantă încă din vara anului 2019, schimbarea recentă a contextului epidemiologic a adus noi creşteri. Astfel, peste 110.000 de CV-uri au fost depuse la joburi remote în luna octombrie, cu 12% mai multe decât în luna anterioară. Companiile s-au conformat şi ele, astfel că 11% dintre ofertele de joburi disponibile pe BestJobs au fost pentru poziţii remote, în creştere cu 8% faţă de lunile de vară”, relevă datele companiei.

În plus, cele mai multe aplicări în luna octombrie au fost înregistrate tocmai pentru un job remote. Mai exact 2.700 de oameni şi-au depus CV-ul pentru o poziţie de Agent Customer Care eMAG (remote) în cadrul companiei Dante International.

O altă schimbare notabilă de comportament pe platforma de recrutare BestJobs, care confirmă această tendinţă, este faptul că joburile ce pot fi realizate de la distanţă au înregistrat aproximativ 3.000 de căutări după cuvântul cheie „remote”, situându-se astfel în topul celor mai căutate cuvinte cheie.

Pandemia nu a influenţat nevoia de dezvoltare a candidaţilor, astfel că în luna octombrie s-a observat o creştere cu 5% a aplicărilor pentru joburile ce necesită un nivel mediu de experienţă comparativ cu luna anterioară. Mai exact, 45% din volumul total de aplicări din octombrie au fost pentru poziţii mid-level. Această categorie de joburi se adresează atât candidaţilor care vor să evolueze şi păşească în treapta superioară de experienţă, cât şi celor care vor să facă o schimbare în carieră, pe acelaşi nivel.

Celelalte categorii au atras aplicanţi în proporţie de 40% pentru entry-level, 11% pentru seniori şi 4% pentru poziţii de conducere.

„Valul 4 al pandemiei evidenţiază creşteri în cererea, dar şi în oferta pentru anumite domenii, cu activitate specifică contextului sanitar. Mai exact, aplicările pentru poziţiile în Medicină/ Sănătate au crescut cu 30% faţă de luna septembrie şi au reprezentat 4% din totalul aplicărilor din ultima lună. S-a înregistrat, de asemenea, şi o cerere accelerată în domeniile Transporturi/Distribuţie şi Logistică. Aici au fost deschise aproximativ 1.500 de poziţii noi pentru livratori mâncare numai în luna octombrie, cu 10% mai multe decât în septembrie. De cealaltă parte, şi interesul candidaţilor pentru joburi în aceste domenii s-a accentuat, întrucât 3.536 de căutări au fost realizate numai pentru astfel de poziţii”, mai arată datele BestJobs.

Un alt domeniu care a luat amploare în pandemie este cel al Vânzărilor, mai ales în contextul în care această activitate poate fi făcută cu uşurinţă şi de la distanţă. Astfel, în luna octombrie au fost înregistrate 210.000 de aplicări pentru poziţii în Vânzări, cu 26% mai multe decât în septembrie.

„Asistăm la un scenariu deja familiar, cel al muncii cu precădere de la distanţă, care generează şi alte trenduri. Luna octombrie, care a corespuns şi manifestării de vârf a valului al patrulea, ne-a indicat cu claritate direcţia către care se îndreaptă piaţa muncii, comportamente noi, dar şi industrii ce cunosc o creştere accelerată fiind favorizate în această perioadă. Estimăm că vor mai apărea schimbări pe piaţa muncii, pe fondul contextului sanitar, dar observăm deja lejeritatea companiilor în a se adapta la această realitate, ca urmare a experienţei de la începutul pandemiei”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România.

În luna octombrie, pe platforma de recrutare BestJobs s-au înregistrat peste 1.000.000 de aplicări la joburile disponibile, în creştere cu 10% faţă de luna anterioară.

În topul companiilor ale căror poziţii deschise au atras cele mai multe CV-uri se numără Enel, cu 4.220 de aplicări, urmată de Dante International, cu un total de 3.881 de aplicări, şi de DM Drogerie Markt, cu 2.708 aplicări.

Topul companiilor cu cele mai multe poziţii deschise este condus de Emerson România, care are active în acest moment peste 150 de poziţii disponibile în judeţul Cluj. Locul al doilea este ocupat de Pepco Retail, cu 100 de oferte, iar pe locul al treilea se situează Orion Innovation, cu 80 de poziţii deschise.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii şi peste 30.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare, coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *