Variante de lucru pentru Complexul Energetic Hunedoara

Mai multe ministere și instituții ale statului român analizează diferite variante de lucru pentru Complexul Energetic Hunedoara. Guvernul a aprobat Memorandumul privind Programul de convergență 2019-2022. Documentul prevede o strategie fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 și prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2019-2022, iar documentul aduce în atenție și Complexul Energetic Hunedoara.

În primul rând, statul trebuie să recupereze de la Complexul Energetic Hunedoara ajutoarele de stat incompatibile.

“Astfel, MFP prin ANAF are sarcina să recupereze ajutoarele incompatibile. În prezent, la nivelul Ministerului Energiei, Ministerului Finanţelor Publice, ANAF şi Consiliului Concurenţei, se analizează diverse scenarii de reorganizare a activităţii CEH. De asemenea, a fost realizat de către un expert independent (firma Glowny Institut Gornictwa – Polonia) un studiu menit să expertizeze dimensiunea riscului asociat cu închiderea bruscă a minelor Lonea şi Lupeni din cadrul CEH. Acest studiu urmează a fi înaintat CE în vederea identificării soluţiilor optime pentru închiderea în siguranţă a acestor două mine, pentru care România a notificat un program de închidere”, arată documentul.

Complexul Energetic Hunedoara a raportat pierderi de un miliard de lei – pierdere curentă, iar pierderile reportate sunt de 3,6 miliarde de lei. Societatea energetică are datorii și la bugetul consolidat al statului, iar amenzile pentru neachiziționarea certificatelor de carbon se ridică la 2,3 miliarde de lei. Încă 27,3 milioane de lei sunt amenzile pentru neachiziționarea certificatelor verzi.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *