Vernisajul expoziției „Taina culorii”

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara vă invită joi, 25 februarie 2021, ora 11:00, să participați la vernisajul expoziției de pictură: „Taina culorii” semnată Constantin Alăzăroae. Vernisajul expoziției se va desfășura în curtea Palatului Magna Curia.

„Expoziţia de pictură «Taina culorii» face cunoscute publicului lucrări realizate în culori acrilice şi în ulei pe pânză de Constantin Alăzăroae. Majoritatea pieselor expuse relevă preferinţa pentru natura statică.

Constantin Alăzăroae este autodidact şi se formează experimentând teme precum: naturi statice şi peisaje. Expoziţia este o dedicaţie simbolică pentru începutul primăverii şi tratează cu sensibilitate, frumuseţea coloristică a florilor. Autorul pictează naturi statice cu flori, care denotă fragilitate şi iubire pentru frumos, iar peisajele redau secvenţe ale naturii create din tuşe păstoase de culoare.

Simbol al reînvierii naturii şi al vieţii – floarea devine motiv de inspiraţie şi, Constantin Alăzăroae dezvoltă aparte preferinţă pentru acest subiect. Florile impresionează şi emoţionează, devenind mesagerii tăcuţi ai iubirii, ai iertării şi-ai speranţei prevestind bucuria primăverii. Regăsim emotivitate şi gingăşie într-un univers precedat de intensele nuanţe ale florilor.

Aflat în căutarea sinelui, se inspiră din realitatea înconjurătoare, construindu-şi o lume colorată cu dor şi iubire pentru natură, pentru viaţă şi pentru frumos. Pe pânzele sale, încearcă a surprinde frumuseţea unică a naturii şi, mireasma coloristică a florilor degajă un plăcut sentiment de căldură sufletească. Încercarea lui Constantin Alăzăroae constă în exploatarea harului de care dispune pentru a se descoperi pe sine” relatează curatorul expoziției muzeograf dr. Diana Loredana Pantea, Secția de  Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

„Omul, Costel Alăzăroae a găsit o cale spre sine și spre ceilalți, a găsit soluția pentru a fi fericit. El este un om fericit atunci când pictează, când pătrunde în lumea lui magică, în lumea culorii, a picturii.

Lumea pe care ne-o propune Costel Alăzăroae, aflat la a doua expoziție personală, este o lume populată cu lumină și culoare, o lume preponderent florală. Lucrările cu tematică florală surprind ipostaze diferite ale florilor de la clasicile reprezentări compoziționale, flori în vas, până la abordări inedite ale florilor surprinse  într-un colț de natură sau într-o secvență de detaliu arhitectonic.

Expoziția din acest an are o unitate și o armonie dată de tematică dar și de cromatică.

O cromatică bazată, în general, pe contraste puternice, vii, dinamice, întrerupte arareori de altele suave, delicate sau sobre și misterioase. Costel Alăzăroae surprinde în expoziția din acest an, și prin modul în care testurează suprafețele, de la așezarea culorii lin pe pânza suport, până la așternerea unor tușe vizibile, păstoase, dar și prin intervenții vibrante, gestuale, zgrafitate.

Costel Alăzăroae ne propune o lume frumoasă și armonioasă, o lume în care ne invită să pătrundem cu speranța că vom trăi și noi clipa noastră de fericire admirând creația sa menționează prof. dr. Cănija Popa Adriana Emilia.

„Expoziţia «Taina culorii» reprezintă pentru mine o împlinire a sufletului, pe care o destăinui şi o dăruiesc!

Cromatica este plină de taine… contopindu-se cu trăirile sufletului, iar rezultatul se iveşte pe pânzele pictate.

«Privesc o îngrămădire de culori şi văd cum de acolo răsar flori.» spunea Antoon Van Dyck.

Florile, cu diversitatea formelor, a nuanţelor, în combinaţie cu trăirile lăuntrice ale sufletului desluşesc… taina… spre sine afirmă  Constantin Alăzăroae, autorul lucrărilor.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 februarie – 25 martie 2021 de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

 

 

 

Vă așteptăm cu drag!                   

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *