Victorie a Opoziției unite în Senat

Comisia Juridică a Senatului a adoptat pentru a doua oară, în ședința de azi, un raport de respingere a OUG nr. 7/2019, prin care Guvernul a reglementat netransparent și neconstituțional, în domeniul Legilor Justiției.

Voturile PNL (2 senatori), USR (1 senator) și UDMR (1 senator) au permis respingerea unei OUG la fel de nocive precum OUG 13. O rămăsiță legislativă marca Dragnea-Toader care a scos magistratura românească și societatea civilă în stradă nu are ce căuta în fondul activ al legislației.

La Referendumul din 26 mai, aproape 6,5 milioane de români au votat pentru interzicerea adoptării de OUG-uri în domeniul organizării judiciare! Parlamentul nu poate adopta ulterior datei de 26 mai, o lege de aprobare a unei astfel de ordonanțe de urgență. Știm: majoritatea PSD-ALDE poate adopta orice dorește, “pentru că poate”, dar asta nu înseamnă ca e și constitutional și că acești parlamentari respectă voința suverană exprimată de români la referendumul din 26 mai.

Comisia de la Veneția a publicat ieri, raportul final conținând recomandările sale de eliminare totală a practicii de reglementare în domeniul organizării judiciare prin OUG, criticând chiar OUG nr. 7/2019 si OUG nr. 12/2019.

Este inacceptabil să reiei dezbaterea pentru o lege de aprobare a acestei ordonanțe de urgentă arătând clar refuzul politic de a respecta recomandările Comisiei de la Veneția.

Nicio ameliorare legislativă prin amendamente nu acoperă neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență anterior adoptate în domeniul organizarii judiciare, ele trebuie respinse pur și simplu de către Parlament.

 

sursa: Comisia juridică a Senatului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.