Virusul HPV

Virusul Papiloma Uman, cunoscut după  prescurtarea HPV,  este principala cauză a uneia dintre cele  mai

periculoase infecții cu transmitere sexuală din întreaga lume.

Infecția cu HPV este foarte des întâlnită în rândul populației adulte active sexual, iar statisticile oferite de Organizația Mondială a Sănătății ne arată că circa 80% dintre persoanele care au o viață  sexuală  active  se întâlnesc cu acest virus într-un  anumit moment al vieții lor.  Dintre aceștia, 60% nu sunt conștienți de starea medicală  în care se află deoarece simptomele nu se manifestă  în cazul lor.  Acest lucru înseamnă că purtătorii  sănătoși  de virus pot răspândi  foarte  ușor boala fără  măcar să cunoască pericolul la care își expun partenerii. Virusul Papiloma Uman poate fi eliminat cu timpul din organism dacă sistemul imunitar al persoanei infectate este suficient de puternic pentru a lupta  împotriva  acestuia.

CAUZE ȘI TRANSMITERE

Infecția cu HPV și  dezvoltarea  virusului în organism sunt favorizate de un sistem imunitar slab, care nu mai reușește să se apere corespunzator  împotriva acestuia. Transmiterea virusului HPV se face prin mai multe modalități, dar contactul sexual fiind de departe cea mai frecventă  metodă  de transmitere. Virusul are capacitatea de a se infiltra în  mucoase și piele, putând fi transmis de la o persoana la alta și prin intermediul contactului fizic cu zona infectată. Nu este nevoie, așadar, de penetrare pentru ca HPV să-și găsească  loc într-un  nou organism. Prezervativul reprezintă  una dintre cele mai bune metode prin care ne putem proteja de transmiterea infectiei,  dar nici el nu este 100%  sigur,  dat fiind  faptul că nu acoperă  în întregime zonele genitale care intra în contact direct în cazul  rapoartelor sexuale.  Transmiterea virusului se poate face și prin intemediul obiectelor de lenjerie intimă, a prosoapelor, mâinilor infectate, hainelor unei persoane afectate, prin piscine, toalete publice, sau de la mamă la făt  în perioada de sarcină.

SIMPTOME

Virusul Papiloma  Uman este  foarte periculos,  datorită  faptului că la un numar mare de cazuri nu se manifestă simptome, ceea ce face dificilă diagnosticarea lui și transmiterea foarte usoară. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele sunt prezente, acestea se manifestă  mai mult sub forma de umflături (veruci cutanate) ale pielii ce se dezvoltă  în diferite zone ale corpului cu precădere  în regiunea anusului, scrotului, cervixului, coapsei sau a penisului.  Aceste umflături  pot  să apară oricând după infectare, ceea ce înseamnă că este foarte dificil de estimat momentul infectării. Pot trece săptămâni sau luni  în care pacientul nu experimentează  nici un simptom, iar apoi aceste umflături apar brusc. Verucile cutanate sunt cauzate de toate  tulpinile HPV.

Tipuri de veruci cutanate (negi)

Aceste umflături ale pielii cuazate de HPV sunt de mai multe tipuri, dar cele mai frecvente sunt:

-Veruci cutanate comune: Sunt foarte des întâlnite în cazul pacienților infectați cu HPV în regiunea brațelor și a picioarelor, în special pe coate și genunchi.  Aceste umflături sunt caracterizate de o dimensiune mica și un aspect exterior asemănător  conopidei.

-Veruci plantare: Acestea se dezvolta pe tălpile picioarelor, fiind una dintre cele mai deranjante veruci cutanate provocate de HPV, deoarece incomodează  foarte mult mersul prin durerea  pe care o provoacă.

-Veruci genitale: Verucile genitale sau negii  sunt  provocate de contactele sexuale cu o persoană deja infectată si reprezintă un risc de transmitere mult mai mare decât celelalte două  tipuri de veruci de mai sus. Se dezvoltă  în jurul organelor genitale și pot fi dureroase la atingere.

DIAGNOSTIC

Infecția cu HPV  nu este deloc  ușor  de diagnosticat (mai ales în cazurile asimptomatice), motiv pentru care se recomandă  apelarea la teste periodice care să determine și să  urmărească starea de sănătate.  Lipsa simptomelor poate determina pacienții  infectați  să se considere sănătoși  și  numai investigațiile  medicale de specialitate pot arăta starea de fapt a lucrurilor.

Cele mai comune teste pentru depistarea infecției cu HPV sunt:

-Testul Papanicolau

-Testul pentru genotipare HPV

– Colposcopia

-Biopsia cervicala

-Examenul clinic

Desfășurate de către personal medical specializat,  aceste teste te vor ajuta să determini dacă  suferi de HPV.  În funcție de vârstă  simptome și starea general  de sănătate, doctorul specialist va recomanda analizele potrivite. Nu ezita să te adresezi doctorului imediat după apariția  simptomelor sau atunci când  crezi că  te-ai expus infecției. Cu cât virusul  este  depistat mai rapid cu atât  va fi mai ușor să  îl ți sub control.

 COMPLICAȚII

În cele mai multe cazuri,  persoanele depistate cu HPV  reușesc  să  țină  virusul sub control  prin intermediul medicației și a unui stil de viață  sănătos care ajută  la îmbunătățirea  semnificativă a sistemului imunitar.  Dispariția virusului se poate întâmpla  în  unele cazuri  fără ca pacienții  să  fie conștienți că  suferă de el.  Atunci când  HPV  nu dispare din organism, el poate cauza  probleme precum verucile cutanate (principala manifestare a virusului) sau poate duce la afecțiuni mult mai grave, precum diferite tipuri de cancer:

-Cancer de col uterin: Este cea mai periculoasă complicație  provocată  de HPV, iar tulpinile care cel  mai frecvent îl provoacă  sunt 16, 18, 45 și 31.Dintre acestea , tulpinile 16 si 18 se fac responsabile pentru circa 71% din cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin din Europa, în fiecare an. În țara  noastră statisticile ne arată  mai mult de 40.000 de cazuri diagnosticate cu acest tip de cancer  provocat de infecția  HPV. Numărul deceselor este și el foarte mare, principalul motiv fiind diagnosticarea târzie a bolii.

-Cancer de prostata: Conform informațiilor oferite de Agentia  Internațională  pentru Studiul cancerului tulpinile  HPV care pot fi cauza cancerului de prostate  sunt următoarele: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 si 59. Dintre acestea cele mai periculoase sunt  16, 18, 45 si 31.

-Cancer anal: Aproximativ  95%  din cazurile diagnosticate cu cancer anal au ca principal  cauză  Virusul Papiloma Uman. Tulpinile 16 și 18 sunt responsabile pentru circa 70% din cazuri.

-Cancer orofaringian: Acest tip de cancer afectează  partea de mijloc a gâtului,  atacând  direct palatul moale, baza limbii și amigdalele. HPV se face vinovat de circa 70% din cazuri.

-Alte tipuri de cancer: HPV este vinovat  de circa 65%  dintre cazurile de cancer vaginal, 50%  dintre cazurile de cancer vulvar si 35% dintre cazurile de cancer de penis. Majoritatea acestor afecțiuni sunt cauzate de tulpina 16 a virusului.

Cum pot fi evitate toate ecestea?  Mergând periodic la medic de la primele simtome ale bolii și pentru investigații specializate.

TRATAMENT

Adevarul dur este că în momentul de față, medicina modern  nu a reușit  să ofere nici o soluție rapidă  pentru eliminarea virusului din organism. Soluția cea  mai  eficientă rămâne în acest moment stimularea sistemului imunitar, astfel încât organismul să poată elimina virusul. În cazul apariției lezinunilor cutanate,  acestea pot fi tratate prin chiuretare,  criocoagulare, electrocauterizare, sau aplicarea locală  a unor substanțe (keratolitice, acid salicilic, acid tricloracetic, podofilix, imiquimod).

 

dr. Ioana FLOREA-Clinica Caroll Med

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *