Voluntari în vârstă de 18 până la 30 de ani urmează să fie infectaţi prin injectare cu SARS-CoV-2, într-un studiu guvernamental fără precedent

Un studiu în care voluntari sunt expuşi noului coronavirus – prezentat drept o premieră mondială de acest fel – urmează să înceapă în Regatul Unit în săptămânile viitoare, a anunţat miercuri Guvernul Johnson, după ce a primit unda verde a autorităţilor însărcinate cu verificare unor probleme etice, relatează AFP.

Studiul constă în injectarea unui doze slabe de SARS-CoV-2 unui număr de până la 90 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, într-un mediu securizat, a anunţat într-un comunicat Guvernul.

Acest test încearcă să evalueze care este cea mai mică cantitate de virus care provoacă o infectare, cu scopul de a dezvolta vaccinuri şi tratamente împotriva bolii covid-19.

„În pofida faptului că s-au înregistrat progrese foarte pozitive în dezvoltarea unor vaccinuri, noi vrem să găsim cele mai bune vaccinuri şi cele mai eficiente în vederea unei utilizări pe termen mai lung”, a declarat ministrul însărcinat cu Întreprinderile Kwasi Kwarteng.

El apreciază că studiul ”va ajuta o accelerare a cunoştinţelor cercetătorilor cu privire la modul în care (noul) coronavirus afectează oamenii şi ar putea favoriza dezvoltarea rapidă a unor vaccinuri”.

Regatul Unit, una dintre cele mai dur afectate ţări în Europa de covid-19, cu peste 118.000 de morţi, a fost prima ţară occidentală care a lansat o campanie de vaccinare în masă împotriva covic-19, în decembrie.

Peste 15 milioane de persoane – în special cele în vârstă de peste 70 de ani şi îngrijitori – au fost vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin.

Studiul, finanţat de către Guvern cu 33,6 milioane de lire sterline (38,6 milioane de euro), este realizat în parteneriat cu Royal Free Hospital din Londra.

După prima fază a studiului, vaccinuri validate prin teste clinice ar putea fi administrate unui număr mic de voluntari, care ar urma să fie expuşi apoi noului coronavirus, în vederea identificării vaccinurilor celor mai eficiente.

„Obiectivul nostru final este să stabilim care vaccinuri şi tratamente funcţionează cel mai bine în înfrângerea acestei boli, însă avem nevoie de voluntari care să ne suţină în activitatea noastră”, a anunţat cercetătorul-şef Chris Chiu de la Imperial College din Londra.

În cadrul studiului, medici şi oameni de ştiinţă urmează să fie disponibili 24 de ore din 24, pentru a veghea la securitatea voluntarilor şi a monitoriza efectele SARS-CoV-2.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *