Voluntarii care interveneau în situaţii de urgenţă în judeţul Hunedoara și alte patru județe, angajaţi IGSU

Peste 330 de   voluntari care interveneau în situaţii de urgenţă în judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, vor fi angajaţi în cadrul IGSU, în urma unui ordin semnat de ministrul de Interne, Marcel Vela. Autorităţile locale din judeţele respective au semnalat imposibilitatea susţinerii funcţionării în continuare a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Ministrul Marcel Vela apreciază că experienţa voluntarilor nu poate fi pierdută.

„Ca urmare a semnalărilor autorităţilor publice locale din judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu privind imposibilitatea susţinerii funcţionării în continuare a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, ministrul afacerilor interne a propus Guvernului României preluarea echipajelor de intervenţie de către inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Astfel, a fost adoptat un act normativ care prevede suplimentarea cu 338 de posturi a statelor de organizare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale structurilor subordonate din judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, ce vor fi ocupate prin preluarea personalului cu pregătire paramedicală de la administraţiile locale ale judeţelor amintite”, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Interne. â
Potrivit sursei citate, acest demers pune în aplicare Legea nr. 78/2020 privind aprobarea Programului-pilot  de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate în finanţarea unor unităţi ale administraţiei publice locale din cele 5 judeţe menţionate.
 „Prin această măsură se va asigura, pe de o parte, funcţionalitatea ambulanţelor în localităţile Arad, Hunedoara, Petroşani, Târgu Mureş, Deda-Ibăneşti, Târnăveni, Sărmaşu, Sibiu, precum şi continuitatea activităţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele respective, fără a fi necesar ca personalul să desfăşoare cursuri de pregătire iniţială, condiţie esenţială în cazul încadrării unor persoane fără experienţă. Persoanele instruite în acordarea primului ajutor calificat şi implicit în asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească de către unităţile teritoriale ale IGSU, ce se va realiza după data de 15 decembrie 2020, va permite mărirea capacităţii de gestionare a situaţiilor de urgenţă de la nivelul comunităţilor respective”, a mai transmis MAI.
La rândul său, ministrul Marcel Vela a precizat că 338 de voluntari care interveneau în situaţii de urgenţă la nivelul judeţelor Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu vor deveni oficial salvatori în cadrul inspectoratelor judeţene din subordinea MAI.
„Experienţa acestor oameni nu poate fi pierdută, mai ales că ei dau siguranţă comunităţilor din care fac parte. De aceea, am ales să ne implicăm şi să facem tot posibilul ca ei să devină angajaţi permanenţi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Este un gest absolut firesc având în vedere că aceşti oameni sunt pregătiţi pentru acţiunile în cazuri de urgenţă. Toţi cunosc specificul zonelor de intervenţie şi, mai ales, ştiu că rapiditatea într-o astfel de situaţie poate face diferenţa între viaţă şi moarte.  Cu siguranţă, ei vor contribui la salvarea multor vieţi”, a transmis Vela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *