Zeci de hunedoreni s-au alăturat mișcării #șîeu. Aceștia au tras pe dreapta și au protestat pe DN66, la Hațeg, timp de 15 minute

Timp de 15 minute, de la ora 15, Drumul Național 66 din Hațeg a fost ocupat de protestatarii care s-au alăturat mișcării „#șîeu vreau autostrăzi”.

Zeci de angajați, șoferi de mașină mică sau de TIR, dar chiar și studenți din județ s-au alăturat protestului „#șîeu vreau autostrăzi”. Astăzi, la ora 15, pe Drumul Național 66, în Hațeg, aceștia și-au tras mașina de serviciu sau personală pe dreapta și au protestat timp de 15 minute.

Protestul a fost inițiat în primă fază de angajații firmei de distribuție Geraico, care are un punct de lucru în Hațeg. Mai mulți angajați ai societății comerciale și-au adus mașinile de serviciu pe DN 66 și au lipit pe ele afișe cu mesajul „#șîeu vreau autostrăzi”. Fiind o societate care are în domeniul de activitate distribuția, factorii cheie ai bunului mers al societății comerciale ar fi timpul de deplasare, costurile și siguranța în trafic. Pentru acest fapt, este nevoie de o infrastructură rutieră corespunzătoare. Asta își doresc reprezentații firmei Geraico. Directorul comercial al companiei, Carmen Bordea, a evidențiat faptul că din cauza drumurilor rele, doar recent a trebuit să ducă 6 mașini ale firmei în service.

Carmen Bordea, Director Comercial la GERAICO

„Protestăm pentru tot ce ar trebui să fie deja normal în 30 de ani: infrastructură, educație, justiție. Lipsa infrastructurii rutiere este o problemă cu care se confruntă întreaga țară, iar dacă un astfel de protest ne poate face să ajungem între punctele noastre de lucru mai repede, noi vom face toate demersurile necesare pentru a obține acest lucru. Având un parc auto de 150 de mașini în 4 județe, respectiv Alba, Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin, s-ar face mult mai repede legătura între localitățile noastre dacă ar exista o infrastructură rutieră, am economisi bani și timp.” A declarat Carmen Bordea, director comercial S.C. Geraico Prodcom S.R.L.

Angajații grupului de firme Geraico au protestat la toate punctele de lucru din țară. Mașinile firmei s-au oprit timp de 15 minute din activitate și la punctele de lucru din județele Alba, Timiș și Caraș-Severin.

Roxana Răileanu

Alături de cei de la Hațeg, au fost prezenți și reprezentanți ai firmei HoReCa, care este un sector important al industriei serviciilor alimentare. HoReCa se referă și la spațiile de cazare și unitățile care servesc alimente și băuturi.

„Mă alătur mișcării și eu pentru că mă ocup de partea de turism și baruri/restaurant. Consider că e nevoie de o infrastructură ca turismul să funcționeze și ca țara să funcționeze.” A declarat și Roxana Răileanu, manager HoReCa în cadrul firmei Geraico.

În scurt timp, inspirați de inițiativa celor de la Geraico, părțile laterale ale drumului Național 66 au început să se umple de protestatari de la alte companii. Însă nu doar salariați au fost la protest. Printre protestatari s-au numărat chiar și studenți din orașul Hațeg care ar dori autostrăzi pentru a nu mai pierde prea mult timp pe drumuri spre orașele universitare.

Andreas Dobrea, student

„Ne-am oprit să protestăm pentru că suntem studenți și știu cât fac de la Hațeg până la Lugoj, unde putem să urcăm pe autostradă. De la Lugoj până la Timișoara, fac 30 de minute și de la Hațeg până la Lugoj fac și 2 ore câteodată. Aseară am plecat din Timișoara de la ora 19 și am ajuns în Hațeg la ora 22. A fost un trafic infernal, plin de TIR-uri. Cred că și „tiriștii” ar fi mult mai mulțumiți să meargă pe autostradă, să nu meargă în spatele nostru sau noi să ne băgăm între ei, să forțăm de fiecare dată depășirea. S-a oprit din activitate 15 minute o firmă foarte mare și foarte cunoscută de la noi din oraș și cred că putem să ne oprim toți din activitate 15 minute în fiecare zi ca să le arătăm cât de greu este să se circule pe o singură bandă pe centura orașului și să se circule greu și pe drumurile naționale”, a declarat Andreas Dobrea, student la Timișoara.

Protestul inedit este inițiativa omului de afaceri Ștefan Mandachi, cel care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, pe care a cheltuit 4.500 de euro și care a fost inaugurat în timpul protestului național de 15 minute. Numeroase companii si persoane din țară și-au aratat intenția de a protesta alături de el.

Paul Muntean

GALERIE FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.