Pierdere uriașă pentru medicină. A murit părintele anesteziei din România

Academicianul prof.dr. George Litarczek – considerat drept părintele anesteziei moderne din România –  a încetat din viață. Ultimii ani i-a petrecut la Petroșani, acolo unde se simțea ca acasă.

Academicianul Prof. dr. George Litarczek, fondatorul specialității anestezie-terapie intensivă (ATI) în România, a murit la 94 de ani. Moartea sa a fost anunțată de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă. Născut în Statele Unite, s-a format profesional în România, unde a fondat o școală de ATI de înaltă ținută. Membru de onoare al Academiei Române, a făcut numeroase specializări în străinătate și a fost decorat de mai multe ori, pentru contribuția uriașă adusă la dezvoltarea medicinii în România.

George Litarczek a fost un pionier al medicinei. Profesorul  a fost ctitorul şi şeful de şcoală al anesteziologiei şi terapiei intensive din România. Profesorul a povestit cum a ajuns în Valea Jiului și ce l-a legat de zonă.

“Eu am ajuns în Valea Jiului nu ieri sau alaltăieri. O cunosc. Am fost pentru prima dată în 1965, cu Trabantul și am venit pe Valea Jiului si nu era soseaua asfaltată. Era neasfaltată si m-am dus sus la fosta Cabană Parâng si am pus cortul lângă cabană si am stat 3 zile. Am vrut să mergem în Parângul Mare, dar nu am mai apucat. Duminica, pe vremea lui Ceaușescu făceam coadă la benzinării, după sloganul “petreceti-vă un weekend de vis în stațiile noastre Peco”. Asta era problema pe vremea aia, în loc să te duci la plimbare, stăteai la coadă la benzină. În altă duminică circulau cu numere pare… Am umblat foarte mult până în 1977-1978, dar după aceea a fost mai restrictiv. De la Rusu ne-am dus în sus, am pus cortul acolo ca a doua zi să mergem până în vârf, dar a început să plouă. Am mai fost în Valea Jiului prin 1968-1969 si mi-a plăcut zona, dar numai în trecere. Apoi, în 1977 cu ocazia evenimentelor din anul 1977 (grevele minerilor –n.r.) și după deschiderea spitalului s-a făcut secție  de anestezie, s-au luat niste măsuri de susținere a Văii Jiului printre care a fost să îi facă medic primar pe cei doi, Csontos la Lupeni și Samoilă aici (la Petroșani). Au dat primariatul cu mine, după care s-au simtit obligati să mă invite aici. (…) Pe urmă mă invitau la simpozioane. Am început să vin și în fiecare an veneam de 2-3 ori și de atunci, de minim două ori pe an vin la Petroșani, fie la simpozioane, am venit în vacanțe, iarna la schi”, spunea în urmă cu doi ani, profesorul George Litarczek.

A devenit medic pentru că nu a avut de ales. Dacă nu se înscria la facultate, trebuia să se înroleze în armată, astfel că George Litarczek a ales o carieră medicală, deși era aplecat spre partea tehnică a lucrurilor. De aici a pornit cariera în domeniul medical și așa s-au realizat primele anestezii moderne. Nicio intervenție chirurgicală nu este ușoară. Chiar și o banală apendicită poate deveni complicată, mai ales în anii 1950. Părintele anesteziei din România a avut contact și cu personalități istorice. De patru  ori l-a operat pe Gheorghiu Dej.

“Am avut tangențe cu istoria României. În 1962 cu Botnăraș, în același an cu Gheorghe Gheorghiu Dej, urmată de încă trei anestezii date lui Dej, iar după ce m-am angajat la Spitalul Elias, eram singurul doctor șef de secție la două spitale. I-am dat patru anestezii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, două anestezii coanei Lenuța și la jumatate din membrii CPEx. Am fost în miezul problemei medicale a Comitetului Central. Mai mult decât atât, a trebuit să am relații cu Securitatea, ca acolo era securistul lângă tine”, a mai povestit medicul, în urmă cu doi ani.

Intrat foarte tânăr într-o specialitate cu adevărat tânără, Dr. Litarczek a avut o carieră în care viaţa lui s-a suprapus  şi a urmat dezvoltarea rapidă şi spectaculară a noii ramuri medicale. El a adus în ţară, deîndată ce au fost elaborate, toate metodele noi de anestezie şi tratament intensiv şi a ţinut specialitatea şi specialiştii români în acelaşi pas cu progresele mondiale. Reputatul medic a fost Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani.

Dumnezeu să îl odihnească!

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *