ZELENSKI, DISCURS ISTORIC ÎN FAȚA CONGRESULUI SUA: „Rusia (…) a mers într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, valori de bază ale umanităţii”

Cu siguranță, războiul din Ucraina, agresiunea nejustificată și violentă a Rusiei țarului Putin, care distruge sistematic o țară independentă și îi ucide civilii, reprezintă cel mai important eveniment istoric din ultimii 70 de ani. Este un atac la civilizație, un punct de inflexiune în istoria contemporană, un moment în care lumea civilizată trebuie să-și limpezească un viitor amenințat de ultimii nostalgici ai violenței și războiului.

Lupta ucrainenilor pentru a-și salva țara, pentru a-și salva dreptul la a-și decide calea prin proprie voință reprezintă răspunsul lumii libere, al democrației la violența unui dictator care scrie istoria cu sânge nevinovat.

Din această perspectivă, discursul preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat ieri online Congresului Statelor Unite, reprezintă un mesaj istoric, cu egală încărcare realistă și simbolică. Zelenski sintetizează limpede momentul istoric în care nu numai Ucraina, ci întreaga lume liberă își stabilește reperele zilei de mâine.

Prezentăm, fragmente din acest discurs, punctate de ideile esențiale.

 

Rusia a atacat valorile de bază ale umanității

„În aceste momente se decide destinul ţării noastre, al poporului nostru, dacă ucrainenii vor fi liberi, vor putea să rămână în democraţie. Rusia a atacat nu doar pământul nostru, nu doar oraşele noastre, ci a mers într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, valori de bază ale umanităţii. A aruncat în luptă tancuri şi avioane împotriva libertăţii noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria noastră ţară, alegându-ne viitorul, împotriva dorinţei noastre de a fi fericiţi, împotriva visurilor noastre, care sunt aceleaşi pe care voi, americanii le aveţi”.

Teroare de pe cerul Ucrainei

„Rusia a transformat cerul Ucrainei într-un loc de unde vine moartea, pentru mii de oameni. Trupele ruseşti au lansat deja aproape 1000 de rachete, folosesc drone pentru a ne ucide cu precizie. Este o teroare pe care nu am mai trăit-o de 80 de ani, iar noi cerem un răspuns la această teroare, din partea întregii lumi. Este prea mult să cerem crearea unei zone cu interdicţie de zbor deasupra Ucrainei ca să salvăm oameni? Este prea mult? O zonă umanitară cu interdicţie de zbor, în care Rusia să nu poată să ne mai terorizeze oraşele”.

Mașina militară rusească trebuie oprită

„Doamnelor şi domnilor, prieteni, Ucraina este recunoscătoare Statelor Unite pentru sprijinul acordat, pentru tot ceea guvernul şi poporul vostru au făcut pentru noi (…) Sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru implicarea personală şi decizia de a apăra Ucraina şi democraţia în întreaga lume, vă sunt recunoscător pentru rezoluţia împotriva celor care comit crime împotriva poporului ucrainean. Acum, în cele mai negre timpuri pentru ţara noastră, vă cer să faceţi mai mult: noi pachete de sancţiuni, în fiecare săptămână, până când maşinăria militară rusească se va opri. E nevoie de restricţii pentru toţi cei pe care se bazează acest regim nedrept. Propunem ca SUA să îi sancţioneze pe toţi politicienii din Federaţia Rusă care rămân în birourile lor şi nu rup legăturile cu cei care sunt responsabili pentru agresiunea împotriva Ucrainei. (…) Toate companiile americane trebuie să părăsească piaţa din Rusia, imediat, pentru că este inundată cu sângele nostru”.

Uniți pentru pace

„Propunem crearea unei asociaţii – Uniţi pentru pace – o uniune a ţărilor responsabile care să aibă puterea şi conştiinţa de a opri conflictele imediat, oferind asistenţa necesară în 24 de ore, dacă este necesar chiar arme, dacă e necesar sancţiuni, asistenţă politică şi umanitară, finanţe, tot ce e nevoie pentru pace şi pentru a salva vieţi repede”.

Nu mai văd niciun sens în viaţă, dacă nu putem opri moartea

„Pacea într-o ţară nu mai depinde doar de oamenii din acea ţară ci şi de cei de lângă, de cei mai puternici. Puternic nu înseamnă mare. Puternic înseamnă curajos şi pregătit să lupte pentru vieţile cetăţenilor săi şi ale cetăţenilor lumii, pentru drepturile omului, pentru libertate, pentru dreptul de a trăi decent şi de a muri atunci când îţi vine vremea şi nu atunci când vrea altcineva, când vrea vecinul tău. (…) Astăzi, America nu ajută doar Ucraina, ci şi toată Europa, şi întreaga lume să păstreze planeta vie, să păstreze dreptate în istorie. Am aproape 45 de ani, astăzi, vârsta mea s-a oprit, atunci când inimile a peste 100 de copii au încetat să bată. Nu mai văd niciun sens în viaţă, dacă nu putem opri moartea şi asta e misiunea mea ca lider al poporului meu.”.

Sursa foto: Profimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *