ZILE DE FOC. Israel – Hamas: Escaladarea unui conflict interminabil, fără soluție diplomatică

Cel mai violent conflict între Statul Evreu și Hamas – după războiul din Gaza din 2014 – crește în intensitate în ultimele zile. Dinspre israelieni, sute de bombardamente aeriene și mai multe lovituri la sol, dar fără o ofensivă a forțelor terestre. Dinspre grupările armate palestiniene, peste 3000 de rachete au atacat centrul și sudul Israelului cu țintă principală capitala economică și culturală Tel Aviv.

 

Tensiunea în creștere din zonă a sfărâmat toate eforturile diplomatice depuse în ultimii ani și nu se întrevede, deocamdată, o ieșire din criza care a pus deja în gardă inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Nici ultimele trei sesiuni virtuale ale Consiliului de Securitate al ONU nu au reușit să propună vreo soluție, măcar temporară, de potolire a ostilităților.

În mod ciudat, chiar și o clădire adăpostind birouri de presă ale Associated Press (AP) și canalului din Qatar Al Jazeera a fost distrusă de israelieni. Din fericire, lovitura a fost dată după ce jurnaliștii au fost avertizați și au părăsit locul.

Așadar, până la urmă, conflictul capătă și aspectul unei bătălii în comunicații. Israelul face tot posibilul să limiteze mai ales informațiile libere care circulă prin rețelele de socializare, distrugând punctual infrastructura palestiniană de presă. Impactul este însă mai mare, extinzându-se dincolo de teritoriile palestiniene, la arabii israelieni, Iordania, Egipt și alte zone din lumea arabă.

În ultimele zile, după membrii secțiunii armate a Hamas, Brigăzile Ezedin al Qassam, ținte ale „vânătorii” israeliene au devenit și șefii politici ai mișcării naționaliste islamice. Mesajul ar fi acela de „slăbire a inamicului, prin toate mijloacele”.

Una peste alta, șansele ca disputa violentă să înceteze sunt mici, în condițiile în care niciuna dintre părți nu pare dispusă la concesii diplomatice, iar creșterea numărului de victime nu face decât să îndârjească oponenții.

Care vor fi efectele geopolitice pe termen scurt și mediu în Orientul Mijlociu este greu de prevăzut. Vom reveni cu detalii.

 

Notă :

Reamintim că Hamas a declanșat ostilitățile în urmă cu șase zile, în urma intervenției poliției israeliene pe esplanada Moscheii din Ierusalim, cu 300 de oameni răniți.

 

Sursă: Le Figaro. Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *