Zimbrul din România, noua imagine a unui festival internațional

Zimbrul este noua selecție oficială a festivalului Wildscreen Festival. Este un festival dedicat naturii. ”Zimbrul” este produs de French filmmaker Emmanuel Rondeau și spune o poveste frumoasă și convingătoare despre revenirea unei specii legendare. Totodată, prezintă reintroducerea continuă a bizonului european în Carpații Meridionali ai României prin Rewilding Europe și WWF-România, văzută prin ochii oamenilor din satul local Armeniș.

În județul Hunedoara, rezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus). A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia. Cei născuţi în România au primit nume începând cu litera Ro.

În timp, o parte dintre zimbri născuţi la Haţeg (în total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervații de zimbri, respectiv Vânători Neamț și Neagra Bușcani. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari şi brazi.

Conform Cărții Europene a pedigreeului (European Pedigree Book) pe 31 decembrie 2017, populația europeană de bison bonasus (bizonul european sau zimbrul) este de 7180; dintre care în sălbăticie 5037, semi-sălbăticie 399, iar în captivitate 1745.

Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, cu un minim de greutate înregistrat de 440 kg. Femelele sunt mai mici, între 320 și 640 kg.

Prezența zimbrilor în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *