Ziua Mondială a Statisticii

Societatea modernă nu poate funcţiona fără date statistice de calitate, relevante şi accesibile, spune Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, sărbătorită pe 20 octombrie.

Pe 20 octombrie 2020, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Statisticii. Evenimentul, ajuns la a treia ediţie, se va desfăşura sub sloganul „Conectăm lumea cu datele în care putem avea încredere”. Cu această ocazie, institutele naţionale de statistică din întreaga lume vor organiza diferite evenimente care ţintesc spre obiectivul conştientizării rolului statisticii oficiale în viaţa societăţii.

„Societatea modernă nu poate funcţiona fără date statistice de calitate, relevante şi accesibile, iar realizarea unor astfel de seturi de date este şi obiectivul asumat de Institutul Naţional de Statistică al României. Faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a dedicat o zi pentru celebrarea statisticii vine să confirme, încă o dată, faptul că aceasta joacă un rol esenţial în societate“, afirmă Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

Condiţiile speciale cauzate de pandemia de COVID-19 în care se celebrează în acest an Ziua Mondială a Statisticii au fost subliniate în mesajul transmis de Antonio Guterres, secretarul general ONU.

„În timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează 75 de ani de la înfiinţare, iar lumea foloseşte date pentru a face faţă actualei provocări, Ziua Mondială a Statisticii ar trebui să scoată în evidenţă rolul statisticilor în promovarea dezvoltării durabile pentru toţi”, afirmă Antonio Guterres.

Şi reprezentanţii ONU au vorbit de Ziua Mondială a Statisticii.

„Să privim Ziua Mondială a Statisticii 2020 precum o oportunitate de a implica şi inspira generaţiile viitoare de statisticieni“, spune Stefan Schweinfest, director al Diviziei de Statistică ONU.

În cadrul acţiunilor dedicate Zilei Mondiale a Statisticii, Institutul Naţional de Statistică al României a organizat în data de 16 septembrie, în colaborare cu Grupul de Presă Media Uno, conferinţa „Împreună protejăm România”,la care au participat premierul României, Ludovic Orban, ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Olandei, Franţei şi Israelului, precum şi specialişti dinmediul economic şi social.

De asemenea, pe 19 şi 20 noiembrie 2020, sub acelaşi generic, este programat un al doilea eveniment, cu titlul „2021 -anul relansării”, care se va desfăşura on-line, în cadrul căruia se vor aborda aspecte din domeniile siguranţei şi apărării naţionale, energiei, turismului, economiei, sănătăţii, agriculturii şi serviciilor.

În cursul zilei de 20 octombrie 2020, Institutul Naţional de Statistică va publica în mediul online mai multe infografice dedicate acestei celebrări.

Ziua Mondială a Statisticii este un eveniment care se desfăşoară o dată la cinci ani, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. Evenimentul a fost organizat, pentru prima dată, în anul 2010, în peste 130 de state şi teritorii. Tema generală de atunci a evenimentului a fost „Sărbătorirea progreselor înregistrate în statistica oficială”. În anul 2015, Ziua Mondială a Statisticii a fost plasată sub deviza „Statistici mai bune pentru o viaţă mai bună”.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *