Ziua Mondială a Tuberculozei 2021

În fiecare an, pe 24 martie, comemorăm Ziua Mondială a Tuberculozei (TBC), cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare ale TBC asupra stării de sănătate și asupra domeniilor social-economice și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de TBC. Data marchează ziua din 1882, când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Bacilul tuberculozei rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În fiecare zi, aproape 4000 își pierd viața din cauza TBC și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și vindecată.

Tema Zilei Mondiale a TBC 2021 – „The Clock is Ticking„- transmite senzația că lumea a rămas fără timp pentru a acționa pe baza angajamentelor luate de liderii globali pentru a pune capăt TBC. Acest lucru este deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19 care a pus în pericol progresul progresul Programului Global OMS pentru TB – EndTB – și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire.

Screening-ul sistematic poate aduce beneficii persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, deoarece depistarea timpurie și începerea tratamentului le pot îmbunătăți rezultatele și le pot reduce costurile. De asemenea, poate aduce beneficii comunităților întregi cu risc mai mare de TBC, prin reducerea prevalenței bolii și prevenirea îmbolnăvirii de TBC a altor persoane.

În acest moment unic din istorie, când lumea se confruntă cu pandemia COVID-19, Departamentul OMS pentru programele globale HIV, hepatită și ITS se solidarizează cu guvernele și comunitățile, în timp ce încearcă să mențină serviciile de sănătate și să continue să răspundă nevoilor pacienților care suferă de HIV și tuberculoză (TBC). Serviciile de sănătate, inclusiv programele naționale de combatere a tuberculozei, trebuie să fie implicate activ în asigurarea unui răspuns eficient și rapid la COVID-19, asigurându-se în același timp că serviciile TBC sunt menținute. Au fost observate reduceri substanțiale ale raportării cazurilor noi de TBC, în anul 2020, în mai multe țări cu incidență crescută a tuberculozei. Este important ca progresul realizat în prevenirea și îngrijirea TBC să nu fie inversat de pandemia COVID19.

În ciuda faptului că poate fi prevenită și tratată, tuberculoza rămâne cel mai mare criminal infecțios din lume și principala cauză de deces în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV (PLHIV), responsabilă pentru 32% din cele 770 000 de vieți pierdute de HIV în 2018.

Cu ocazia acestei Zile Mondiale a TBC, OMS subliniază două intervenții cheie pentru a reduce decesele premature datorate TBC în rândul persoanelor cu HIV.

1) asigurarea tratamentului preventiv al TBC pentru toate persoanele cu HIV / SIDA eligibile; și

2) absorbția crescută a testelor de diagnostic mai noi.

Îngrijirea ambulatorie și comunitară centrată pe oameni ar trebui să fie preferată în locul tratamentului spitalicesc pentru pacienții cu TBC (cu excepția cazului în care condițiile grave necesită spitalizare) pentru a reduce oportunitățile de transmitere.

Utilizarea tehnologiilor digitale ar trebui intensificată pentru a sprijini pacienții și programele printr-o mai bună comunicare, consiliere, îngrijire și gestionare a informațiilor, printre alte beneficii. În conformitate cu recomandările OMS, tehnologii precum monitoarele electronice de tratament și terapia video-susținută pot ajuta pacienții să-și finalizeze tratamentul cu TBC.

Tuberculoza (TB) și COVID-19 sunt ambele boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii.   Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, TB are o perioadă mai lungă de incubație, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența privind infecția cu COVID-19 la pacienții cu TB rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave, atât cu TB, cât și cu COVID-19, pot avea rezultate mai slabe ale tratamentului, mai ales dacă tratamentul TB este întrerupt. Pacienții cu tuberculoză trebuie să ia măsuri de precauție, conform recomandărilor autorităților sanitare, pentru a fi protejați de COVID-19 și pentru a continua tratamentul împotriva tuberculozei conform prescripției. Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică şi este a doua după COVID-19 în ceea ce priveşte bolile infecţioase cu consecinţe fatale în regiunea Europa şi Asia Centrală

Tuberculoza este întâlnită la noi mai frecvent decât în alte țări europene: anual apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adică aproximativ 30.000 de bolnavi în toată țara (media europeană: 30 la 100.000 de locuitori). Tinerii bărbați sunt cel mai frecvent afectați. În România există o rețea de unități sanitare care îngrijesc tuberculoza, astfel încât oricine are acces la un spital de pneumoftiziologie și la un dispensar de profil, unde se poate asigura diagnosticul și tratamentul gratuit până la vindecare. În fiecare județ există cel puțin un spital și 5-7 dispensare de pneumoftiziologie.

 Date statistice privind tuberculoza în judeţul Hunedoara:

 

TBC 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Cazuri noi 209 197 155 162 191 104
Cazuri readmise 38 53 29 30 29 34

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.