2023, anul cu seisme tumultoase

Anul care stă să se încheie a fost unul cu multe cutremure. Multe dintre acestea au fost resimțite și în județul Hunedoara și în special în Valea Jiului datorită zonei seismic Gorj.

Potrivit specialiștilor această zonă a fost cea activă din punct de vedere seismic în acest an. În luna februarie au fost înregistrate două seisme puternice urmate de peste 2500 de replici.

„Anul 2023 a fost unul tumultos din punct de vedere al activității seismice atât pe teritoriul României, dar și în alte țări din lume. În România, zona seismică Gorj a prezentat cea mai intensă activitate seismică de când există monitorizare în această regiune. În zilele de 13 și 14 februarie s-au produs două cutremure crustale de 5,2 Ml, respectiv 5,7 Ml, iar în 20 martie 2023 un seism de 4.9 Ml. Acestea au fost urmate de peste 2500 de replici. De asemenea, în Banat au avut loc câteva cutremure semnificative, printre care unul cu magnitudinea de 4.8 Ml din data de 22 mai și altul de 5,2 Ml în 6 iunie. Astfel că în decursul anului 2023, până la data de 18 decembrie, pe teritoriul României s-au produs peste 4900 de cutremure crustale (0-60 km) și intermediare (60-150 km)”, informează reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Foto: facebook Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Fizica Pământului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *