Carta cetățenilor de onoare ai municipiului Petroșani se îmbogățește

Magda Catone, Claudiu Bleonț, Emilia Popescu și Marius Stănescu sunt noii cetățeni de onoare ai municipiului Petroșani. Cu ocazia aniversării a 70 de ani de teatru la Petroșani, Consiliul Local a luat decizia de a acorda distincția de cetățean de onoare mai multor personalități din domeniu.

Cei patru mari actori ai teatrului românesc sunt legați de teatrul din Petroșani. Îndrăgita actriță Magda Catone a jucat pe scena Teatrului Dramatic ID Sîrbu de la Petroșani. Mai mult, Magda Catone a debutat pe scena teatrului din Petroșani în anul 1982. Actrița Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul de Artă Teatrală șI Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, clasa profesorilor Olga Tudorache șI Florim Zamfirescu. După absolvirea facultății a fost repartizată la Teatrul de stat “Valea Jiului” din Petroșani. Claudiu Bleonț este unul dintre actorii care a jucat pe scena teatrului din Petroșani. Claudiu Bleonț a fost angajat al Teatrului din Petroșani în perioada 1983-1990.

Marius Stănescu este unul dintre marii actori ai României. Acesta s-a născut la Petroșani, iar prin conferirea titlului de cetățean de onoare, consilierii locali ar dori să “îl recupereze” ca actor pe scena teatrului ID Sîrbu.

“Actorul Marius Stănescu s-a născut în Petroșani șI a absolvit Liceul de Informatică din municipiul nostrum. După câteva încercări nereușite de a intra la Institutul de Artă Teatrală șI Cinematografică, Marius Stănescu a reușit să ajungă, azi, unul din marii actori români de teatru șI film. Aniversarea a 70 de ani de teatru în Petroșani ni se pare un moment potrivit pentru a omagia un actor născut chiar în muniicpiul nostrum. Dacă celelalte propuneri ale noastre se referă la actori legațI sentimental de Petroșani prin debutul lor produs pe scândura scenei din municipiul nostrum de astă dată motivația noastră este mai profundă. E vorba de un actor care pe lângă faptul că s-a născut aici s-a șI format, până la anii adolescenței într-un liceu din Petroșani. Acest eveniment ar putea fi un prilej potrivit de a-l recupera, ca actor, șI pentru scena din Petroșani”, arată consilierii Barbu șI Vladislav.

Petroșăneanul Marius Stănescu a absolvit UNATC București în anul 1993, la clasa profesorului Alexandru Repan. În prezent este membru al trupei de teatru Odeon din București. Actorul Marius Stănescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alțI actori, pentru “devotamentul șI harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac șI jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

 

Distincțiile de cetățean de onoare al municipiului Petroșani vor fi înmânate actorilor într-un cadru festiv.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *