4 Mai, Ziua Națională a Inimii

An de an, la data de 4 mai, în România se celebrează Ziua Națională a Inimii.

Ziua Națională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. România deține primul loc în Europa la incidența bolilor cardiovasculare. Statisticile sunt alarmante, atât în cazul femeilor cât și al bărbaților, întrucât la fiecare 10 minute se înregistează un deces din cauza acestei afecțiuni.

Această zi reprezintă un prilej important de a atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de afecțiuni cardiovasculare.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat în anul 2013 inițiativa globala Move for Health — Sănătate prin mișcare, care promovează activitatea fizică pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa.

În țara noastră, conform Societății Române de Hipertensiune, bolile cardiovasculare determină peste 62% din totalul deceselor.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor.

În țara noastră s-a stabilit celebrarea inimii în două zile distincte: Ziua Națională a Inimii pe 4 mai, și Ziua Mondială a Inimii pe 24 septembrie.

Atât Ziua Națională a Inimii cât și Ziua Mondială a Inimii au menirea de a trage un semnal de alarmă în rândul populației, fiind o problemă de interes general și mondial.

Cinstește-ți inima și ai grijă de ea!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *