A fost instalat primul echipament donat pentru colectarea de plasmă în vederea tratării pacienţilor COVID-19

Directorul general al Besmax Pharma Distribution, Florin Hozoc, împreună cu colegi din cadrul companiei, au instalat joi dimineaţă, la Centrul de Transfuzie Sangvină Bucureşti, primul dintre echipamentele donate pentru colectarea de plasmă umană în vederea tratării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

„Este primul pas pe care-l face România pentru terapia cu plasmă de la convalescenţi. Cu ajutorul acestui echipament şi al kiturilor aferente, se va colecta plasmă de la pacienţii deja vindecaţi de COVID-19, iar această plasmă va fi apoi transfuzată actualilor pacienţi, pentru a-i ajuta să lupte cu boala”, a afirmat Florin Hozoc.

Directorul general al BPHD a remarcat faptul că sistemul de sănătate din România reuşeşte astfel să ofere tratamente de nivel mondial aproape în acelaşi timp cu sistemele de sănătate din cele mai dezvoltate ţări ale lumii. „E o dovadă clară a beneficiilor pe care le poate aduce pacienţilor români colaborarea dintre mediul privat şi sistemul public de sănătate”, a adăugat Florin Hozoc.

El a reafirmat faptul că această donaţie va fi suplimentată prin oferirea utilizării gratuite a încă 14 echipamente similare pentru 14 judeţe din România. Astfel, la sfârşitul săptămânii viitoare, în 17 capitale de judeţ şi în municipiul Bucureşti se va putea efectua terapia cu plasmă de la convalescenţi pentru salvarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Donaţia de astăzi către Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti s-a făcut în baza unui contract de sponsorizare, specialiştii BPHD angajându-se de asemenea să instruiască personalul din cadrul centrului şi să acorde asistenţă tehnică pentru asigurarea funcţionării permanente a echipamentului.

Pe lângă Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, beneficiază acum de donaţii din partea BPHD – conform protocolului dintre companie şi Ministerul Sănătăţii – şi centrele judeţene de transfuzie din Timişoara şi Iaşi, precum şi centrul judeţean din Piatra Neamţ, unde echipamentele de plasmafereză se instalează tot în aceste zile. Cu ajutorul echipamentelor şi kiturilor oferite gratuit de către BPHD vor putea beneficia de tratamente salvatoare de vieţi între 4.000 şi 12.000 pacienţi COVID-19.

Colectarea şi apoi donarea de plasmă se vor face pe baza protocoalelor stabilite de Ministerul Sănătăţii, urmând ca centrele de transfuzie să colaboreze cu spitalele ce tratează pacienţi COVID-19 din localităţile respective.

În ultimele săptămâni, ţări precum SUA, Germania, Italia, Franţa, Japonia, Coreea de Sud, Olanda, Suedia sau Elveţia au început să folosească experimental terapia cu plasmă de la convalescenţi în combaterea COVID-19, în urma cercetărilor preliminare şi a opiniilor unor prestigioşi specialişti în sănătate, care indicau eficienţa acestei soluţii medicale.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *