Adevărul despre Programul de Guvernare al PSD

Până la urmă nu se dă. Se ia!

Legile economice nu vor în ruptul capului să se supună Bibliei PSD. Nici nu ar avea cum! Deși așa a lăsat să se înțeleagă și, culmea!,  a fost crezut, domnul Dragnea nu e Isus să înmulțească prin har divin pita și peștii. Prin urmare și din păcate, pentru posesorii unui IQ decent, ceea ce se întâmplă acuma nu e decât o confirmare a evidenței: programul de guvernare PSD a fost, este și va fi o minciună grosolană prezentată, la virgulă,  cu talent. Pentru că, am fi nedrepți să nu recunoaștem meritele șefului PSD în munca de convingere apopulimii că reducerea taxelor este exact ce trebuie pentru a crește salariile.

Totul a fost bine până când PSD a trebuit să și facă ce spune. Dintr-o dată, toate punctele carismatice din Programul de Guvernare, program cu care s-au câștigat alegerile, au fost fie amânate, fie s-a renunțat cu totul la ele, și asta în doar șase luni de exercitare a puterii. Reducerea TVA la 18 la sută, amânată de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019, voucherul de vacanță amânat din 2017 în 2018, toate taxele să fie plătite online – amânată din 2018 în 2019, neimpozitarea venitului medicilor, amânată din 2017 pentru 2018. S-a renunțat total la programul „Primul salariu”, care viza garantarea unui salariu de 2.500 de lei pentru absolvenții de învățământ superior și subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menținerea angajării timp de cinci ani, stimulente pentru finalizarea studiilor – acordarea a 350 de euro pentru 60.000 de tineri, analize gratuite pentru gravide, tichetele de formare profesională, recalcularea accizelor în sincron cu paritatea reală leu-euro.

Asta e! Programul de guvernare al PSD a fost un horoscop al fericirii care nu s-a confirmat! Mai mult sau mai puțin mascat,  acest proiect utopictrebuia oprit și înlocuit cu măsuri economice fiabile care să producă trei efecte: creșterea investițiilor,  scăderea deficitelor, simplificarea fiscalității. Bine-bine, dar majorările salariale? Păi, neamule,merci-pardon-scuzați, tot n-ai înțeles? Vi le dăm când ‘om putea, colo prin 2018-2022!

Cu tot costul politic, ar fi fost o variantă de abordare cu cost economic rezonabil. În loc de asta ce vedem? Unprogram de guvernare IIși mai dărâmător de țară. Ce e schimbat? Cronologia!Dacă în primul program primeam salarii mai mari înainte de a da de dracu, acum e invers: trebuie să dăm întâi de necuratul și abia pe urmă vorbim de majorări de salarii. Așa că Guvernul Dragnea-Tudose s-a pus pe făcut bani. Deși măsurile anunțate numai asta nu fac.

Impozitul pe cifra de afaceri va închide multe afaceri și îi va lăsa pe mulți români fără loc de muncă. De ce? Pentru că pus așa, noul impozit strică echilibrul financiar extrem de fragil almultor afaceri. Sunt mii de companii în România care au rulaj, dar supraviețuiesc cu un profit extrem de mic sau zero. Pe acestea, noul impozit le va pune pe pierdere automat. În loc să se adune mai mulți bani la buget, efectul va fi o extincție de firme și o creștere a șomajului.

Nici majorarea salariului minim pe economie nu va avea alt efect. El va accelera actualele tendințe de relocare a marilor investitori spre zone geografice unde costul mâinii de lucru este mai scăzut. Cazul Dacia-Maroc este deja de notoritate și cred că e doar o problemă de timp până când investitorul ne va părăsi. Și atunci adio taxe și impozite!

La fel, impozitul pe venitul global va coborî birocrația în stradă, torpilând prelevările la buget. Să nu-mi spuneți mie că nea Gulie și soața, drojdieri din Videle,  se duc îmbrăcați de duminică la fisc să-și completeze declarația de venit pentru a i se reține impozitul! Nici cu slujbe!  La nivelul țării sunt milioane de nea Gulie! Calculați cât ar putea crește deficitul, dacă, acuma, fără torționarea birocratică a contribuabilului, deficitul bugetar la cinci luni a fost de 2,2 miliarde de lei.

Observați că deja visteria e golașă, iar deficitele rânjesc a infringement, deși nu au fost majorate decât salariile parlamentarilor, a primarilor, a câtorva bibliotecari și militari. Trebuie astupate urgent găurile!  Ăla micu uns nou la Finanțe a și dat din casă în secunda doi după investire că se confiscă Pilonul II de pensii private și cei mai bine plătiți români vor avea biruri pe deșălate.  Păi ce era atunci dacă dl Dragnea își respecta programul și ar fi crescut salariile la tot norodul așa cum a promis? Naționaliza toate băncile cu banii din ele, sau declara pensia venit ilicit? Majoritatea parlamentară i-ar fi permis.

Trăgând linie, observăm că programul de guvernare al PSD (al doilea) ne duce într-o zonă de mare risc economic. Riscul de a declanșa o epidemie de falimente în rândul IMM-urilor, de a se pierde mii de locuri de muncă, și de a rămâne mofluzi după relocarea multinaționalelor importante. Cum ar veni, cât așteptăm măririle de salariu amânate, Guvernarea PSD  ne pregătește un picaj economic fără precedent într-un efort irațional de a cârpi bugetele devastate de ea însăși.

Pentru că înainte de a da ceva, programul economic al domnului Dragnea ne ia slujbele, investițiile și echilibrul unui sistem economic cât de cât stabil și funcțional.

E opera unei puteri nepricepute.

Adrian SĂLĂGEAN

 

sursa foto: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *