Afacerile PSD-iste păgubesc bugetul județului Hunedoara

Afacerile PSD-iste păgubesc bugetul județului Hunedoara. Firma Supercom, aparținând unui fost parlamentar PSD, Ionel Ciurlea, s-a inflitrat în afacerea cu gunoaiele din județul Hunedoara. O afacere profitabilă pentru societate, una păguboasă pentru visteria județului Hunedoara.

Consiliul Județean Hunedoara nu a încasat mai bine de un an și jumătate chiria pentru  operarea deponeului ecologic de la Bîrcea Mare de la Supercom.

Prejudiciul a fost constatat de inspectorii Curții de Conturi, în urma unui control și a fost făcut public de consilierul județean Florian Toma  (PNL) chiar în plenul CJ Hunedoara.

”Absolut legal și instituțional, mi s-a comunicat Decizia Camerei de Conturi Hunedoara nr.36, care are câteva puncte extrem de interesante și care presupun o serie de întrebări din partea noastră, a consilierilor județeni și, desigur, răspunsuri din partea dumneavoastră. În această decizie, Camera de Conturi Hunedoara ne spune nouă că, în baza contractului de servicii încheiat cu SC SUPERCOM SA București, care are ca obiect închirierea Centrului de management integrat al deșeurilor de la Bîrcea Mare, noi, Județul Hunedoara, aveam de încasat chiria utilizării acestei infrastructuri, în valoare de 27,04 lei/tonă deșeuri intrate. Camera de Conturi Hunedoara arată că, la data efectuării controlului, a constatat că, în perioada 1.05.2017 – 31.12.2018, Județul Hunedoara nu a facturat, nu a înregistrat în evidențele contabile și nu a încasat contravaloarea chiriei datorate de SC SUPERCOM SA. Următorul punct din această decizie spune că, din verificarea modului de stabilire, urmărire și încasare a fondului pentru închidere și urmărire post-închidere a depozitului de deșeuri situat în Bîrcea Mare, datorat de către aceeași societate în baza contractului între cele două părți, respectiv Județul Hunedoara și societatea în cauză, s-a constatat faptul că, din nou, Județul Hunedoara nu a urmărit și nu a încasat integral aceste fonduri, în perioada de derulare a contractului. Valoarea estimată a abaterii este în acest caz de 1.514.392 lei, iar neîncasarea chiriei se ridică la 1.290.525 lei, fără penalități. Cumulând cele două sume, constatăm un prejudiciu pecare îl evidențiază Camera de Conturi Hunedoara de 2.704.917 lei. Ceea ce, pentru cei cărora ne place să vorbim și în bani noi, și în bani vechi, în bani vechi reprezintă peste 27 miliarde de lei, la care se adaugă – în opinia verificatorului de la Camera de Conturi – peste 11 miliarde lei vechi penalități”, a precizat consilierul județean Florian Toma.

Consiliul Județean Hunedoara nu a avut nimic de obiectat în privința acestei constatări a Curții de Conturi.

”Ceea ce ne spune Camera de Conturi este că nu a înregistrat, nu a încasat și nu a urmărit încasarea acestor sume. Stau și mă întreb ce am fi putut face cu cele 2.704.000 lei în județul Hunedoara? Pentru că e o sumă care nu e deloc mică.2.500.000 lei, adică 25 miliarde lei vechi, este sprijinul pe care ni-l dă un primar de municipiu reședință de județ pentru spitalul județean. 2.504.000 lei reprezintă, dacă vreți, 10% din sumele alocate la începutul anului pentru întreținerea drumurilor județene. Este o sumă consistentă, pe care nu am urmărit-o, nu am încasat-o, nu am evidențiat-o”.(…) am avut obiecții încă de la semnarea contractului privind seriozitatea acestui operator, dincolo de faptul că a fost senator PSD de Argeș. Dar nu poți să vii să preiei infrastructură la cheie și să nu te gândești că ai și obligații față de cei care au angajat credite bugetare. Județul Hunedoara a luat bani din bancă, pentru a contribui cu partea de cofinanțare la acest proiect. Operatorul SUPERCOM l-a preluat la cheie, n-a investit nimic, dar nici nu plătește nimic către județul Hunedoara”.

De precizat că, la semnarea contractului, conform datelor publice, chiria aferentă utilizării infrastructurii este de 27,04 lei/ tonă de deșeuri intrate.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *