Agenda publică: pensii, prag, Popoviciu, prostie

Parabola melcului cu ochi dungați

Deci nu se ia, se dă! Pensiile speciale nu dispar, nu se taie, ci se înmulțesc în perioada următoare. Poate e un declic aiurea, dar sunt tentat să asociez șirul de judecători, militari și polițiști arestați și duși la judecată de Regimul Erdogan, cu coada la pensionare a militarilor, SRI-iștilor și polițiștilor din România. Dacă scopul final este cel de subordonare a instituțiilor de forță cheie în stat, înseamnă că Regimul Dragnea dă sultanului clasă la stilistică în atingerea acestui țel. Folosește în loc de violență un ”cal troian”: teama de a pierde pensia nesimțită. Ea a dus în România în aceste zile la o epurare de catifea din sistemele vitale ale țării.  Pe principiul ”Tragem la grămadă că pe-ai noștri o să-i ia Cel de Sus!”, după decapitarea Armatei, SRI-ului și Poliției, reangajarea sau angajarea pe locurile vacantate de cadre noi în sistem se va face prin vama actualei Puteri. Pentru că ”cel de sus” în acest caz nu e Puterea divină, ci asta pământeană pe care o tot chibițăm așteptând să dea democrației lovitura de grație. Cum se va manifesta SRI-ul, Armata și Poliția după epurare? Exact ca melcul cu ochi dungați! Știți, când un melc este parazitat de un vierme lat, ochii lui au dungi verzi cu gri și vișiniu. După ce a pătruns in interiorul melcului viermele îi controlează comportamentul. Spre deosebire de melcii sănătoși, cei parazitați se așează în locuri mai luminate și situate mai sus în vegetație, ceea ce îi face mai expuși păsărilor flămânde. Odată mâncat de pasăre, viermele se poate reproduce, iar ciclul vieții sale poate continua. După Parlament, la Palatul Victoria sau chiar la Cotroceni.

 Na-vă și pragu’!

Uniunea Europeană îl scutește pe ministrul Justiției Tudorel Toader de un efort aritmetic,  de obicei inaccesibil celor care lucrează cu legea: calculul pragului optim peste care abuzul în serviciu devine penal. Pentru prima dată, avem un autentic reper cuprins în Directiva 1371/2017 a Parlamentului european și a Consiliului adoptată în luna iulie. Potrivit articolului 7 din Directivă, obligatorie pentru toate țările UE, atunci când o faptă de fraudare a banilor europeni “implică un prejudiciu mai mic de 10.000 EUR sau un avantaj mai mic de 10.000 EUR, statele membre pot să prevadă sancțiuni de altă natură decât penală.” Ați înțeles, domnule Toader?! 10.000 de euroi, o data, de două ori, adjudecat! Vă rugăm să nu trageți cu ochii la alții pentru că ar fi de porc să stabiliți pragul după nevoi.  Europa vă dă mură în gură: 10.000 de euro!  Ăsta-i pragul. Obligatoriu în bătrâna Europă, toată furăciunea mai mare de suma asta e fapt penal.

Domnu’ Popoviciu, stai liniștit! Nimeni nu ”Teleagă”

Ca să vezi! La fel ca Ommar și Ghiță, nici Popoviciu nu era acasă. România e ca o stațiune balneară pentru penali. Vii când vrei, pleci când îți convine!  Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”. Prejudiciu de câteva sute de milioane de euro. Ei și? Domnul Popoviciu nu era acasă când poliția s-a prezentat la locuința sa ca să-l conducă în onor la beciul domnesc. La ultima adresă nu mai locuia de ani de zile. Ați auzit rușine mai mare pentru cetățenii ăștia cu epoleți!? Cum să-ți plece ditamai coruptul de sub nas când știi foarte bine cu cine ai de-a face? N-avea cum decât cu binecuvântarea organelor. La fel ca și Ghiță! La fel ca și Ommar pe vremuri. Cine e domnul Popoviciu? Unul din cele mai toxice produse ale corupției românești, domnul Popoviciu este reprezentantul eminent al departamentului economic din cadrul corupției de partid și de stat inițiată pe vremea socrului-său, prim-viceprim ministru de-a lui Ceaușescu, Ioan Dincă, zis ”Teleagă”. Mai mare nepotrivire nici că se putea!

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *