AJOFM: Situația plății șomajului tehnic aferent lunii aprilie 2020

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara a soluționat la data de 30.04.2020, un număr de 1268 de cereri, aferente lunii martie 2020, depuse de angajatorii din județ pentru decontarea șomajului tehnic, din fondurile Bugetului Asigurarilor pentru Șomaj în condițiile OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu completarile si modificarile ulterioare.

Astfel, a fost achitata suma de 6.401.675 de lei  pentru  cei 11242 de angajați care au avut raporturile de muncă suspendate datorită reducerii sau întreruperii temporare a activității, total sau parţial, în cursul lunii martie 2020.

Atragem atenția pe aceasta cale angajatorilor care au încasat aceste indemnizații că au obligația legală, de a calcula, reţine şi plăti impozitului pe venit, contribuţia de asigurări sociale de stat şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Plata indemnizațiilor nete cuvenite salariatului se efectuează în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea  sumelor de către angajator.

Respectarea acestor obligatii va face obiectul unor controale din partea organelor competente.

Salariatii care nu si-au incasat indemnizatile cuvenite pentru perioada de suspendare a raporturilor de munca se pot adresa ITM Hunedoara.

In prezent, AJOFM Hunedoara procesează cererile angajatorilor aferente suspendării raporturilor de muncă survenite în luna aprilie 2020. Până la aceasta dată, au fost solutionate  2133 de cereri din partea angajatorilor pentru 14812 salariați, fiind achitate indemnizații în valoare de 21.539.385 lei.

 

Georgeta Angelica TOMUȚA

Director Executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.