Ajutor de stat pentru închiderea minelor neviabile

Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi în acest an un ajutor de stat în sumă de 68,26 milioane lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, arată un proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

“Ajutorul de stat în sumă totală de 68.260 mii lei pentru anul 2018 este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2018”, arată documentul.

Astfel, costurile cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă se ridică la 2,79 milioane lei, iar costurile cu furnizarea unei cantităţi de cărbune şi acoperirea costului energiei electrice sunt în sumă de 12,13 milioane lei.

Pentru închiderea lucrărilor subterane şi de legătură cu suprafaţa vor fi alocate 50,6 milioane lei, în timp ce pentru lucrările de reabilitare si recultivare suprafaţă se vor aloca 2,73 milioane lei.

Potrivit Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani, s-a stabilit că exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018.

La data de 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 de milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH S.A. Petroşani, pe perioada 2011-2018.

Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH SA Petroşani, începând cu 1 noiembrie 2012 s-a înfiinţat Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani. Societatea gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2011.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *