Angajatorii sunt obligaţi să anunţe locurile de muncă vacante şi ocuparea acestora

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă reaminteşte tuturor angajatorilor că au obligaţia de a comunica agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM) toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

ANOFM a transmis, miercuri, că angajatorii (persoane fizice/juridice de drept public sau privat) au obligaţia, potrivit art. 10 din Legea nr. 76/2002, de a comunica agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM) toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

”Comunicarea locurilor de muncă vacante se realizează prin completarea şi transmiterea Anexei 1A din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 76/2002. De asemenea, angajatorii au obligaţia să comunice şi ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost declarate la AJOFM, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii. În acest sens, angajatorii completează şi transmit Anexa 1B din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 76/2002”, a transmis, miercuri, ANOFM.

Sursa citată a precizat că locuri de muncă vacante sunt, potrivit actului normativ mai sus menţionat, locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create.
”Angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi, conform art.41 alin.(2) din Legea nr.76/2002. Nerespectarea prevederilor art. 10 din Legea nr 76/2002 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei”, a mai transmis ANOFM.

De asemenea, nerespectarea prevederilor art. 41 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *