Angajatorii trebuie să dispună munca la domiciliu sau telemuncă. Ce soluții se dau pentru cei care au peste 50 de angajați

Angajatorii trebuie să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, iar acolo unde nu este posibil, să decaleze programul de lucru dacă au peste 50 de angajaţi. Munca la domiciliu se poate desfăşura şi cu echipamentele telesalariatului, arată Ministerul Muncii. Instituţia anunţă că, de luni, deschide o linie Tel Verde unde angajatorii şi salariaţii pot solicita informaţii suplimentare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Muncii, Guvernul a aprobat, în şedinţa joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, ca pe durata stării de alertă, angajatorii să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite.

„Totodată, în cazul în care munca la domiciliu sau telemunca nu sunt posibile, actul normativ prevede ca angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, care au mai mult de 50 de salariaţi, să organizeze programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă şi să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră”, arată sursa citată.

Ordonanţa completează şi prevederile referitoare la telemuncă, în sensul că angajatorul şi angajatul pot conveni, printr-un acord scris, ca angajatul să utilizeze mijloacele proprii ale telesalariatului pentru desfăşurarea activităţii de la domiciliu, cu menţionarea condiţiilor de utilizare.

„Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, dar şi al salariaţilor care ar putea avea neclarităţi în ceea ce priveşte implementarea măsurilor luate de Guvern privind relaţiile de muncă, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va deschide, începând de luni, un Tel Verde unde vor putea fi solicitate informaţii suplimentare. Numărul de telefon alocat este 0800868622 si va putea fi apelat de luni până vineri între orele 9.00 – 21.00″, mai scrie în comunicat.

 

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *