Astra Film Festival 2018 – 400 de evenimente cinematografice in 7 zile

A 25-a editie a Festivalului International Astra Film Sibiu incepe oficial luni, 15 octombrie. Peste 400 de evenimente cinematografice se vor desfasura timp de 7 zile, in 9 sali special amenajate in centrul istoric al orasului. O selectie de 128 de filme de top va fi prezentata iubitorilor filmului de non-fictiune, profesionistilor din industrie, invitatilor speciali si publicului larg. Din aceasta, 55 de productii, din 30 de tari, participa la competitia AFF 2018 in cele 5 sectiuni competitionale, si 28 de titluri sunt proiectate in formatele VR si full-dome. Un total de 17 documentare reprezinta cinematografia realitatii romanesti la Festival, iar peste 60 de proiectii vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii romani si straini prezenti la Sibiu.  Peste 50 din filmele selectionate vor avea premiera in cadrul Festivalului.

Astra Film Festival isi tureaza motoarele aparatelor de proiectie pentru inceperea oficiala a editiei 2018, editie aniversara marcata de o participare record: peste 3.000 de filme inscrise, din 93 de tari. Rezultatele competitiei AFF 2018 vor fi decise de un juriu format din 13 personalitati ale genului, care reprezinta toate fatetele industriei filmului de non-fictiune – regizori, producatori, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori. Castigatorii sectiunilor competitionale vor fi anuntati sambata, 20 octombrie. Valoarea totala a premiilor acordate se ridica la peste 25.000 de euro.

Gala de deschidere Astra Film Festival prezinta premiera oficiala a filmului Transalpina – Drumul Regilor, in regia lui Dumitru Budrala, o incursiune intima si fascinanta in istoria nestiuta a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. De o frumusete care te lasa fara suflare, Transalpina e mai mult decat o sosea spectaculoasa. Vechimea drumului care leaga Transilvania de Tara Romaneasca se masoara in milenii. Intr-o transpunere cinematografica de exceptie, filmul propune o calatorie pe drumul de care si-au legat numele mai multi regi, dar si pe sub pamant, pe caile pe care umbla zeul Zamolxis, si prin cer, unde, pe vremea uriasilor, s-au petrecut intamplari care au dat numele muntilor si vailor.

„In Transalpina – Drumul Regilor am incercat sa surprind o experienta aparte, o imersiune in istoria si mitologia locului, din cele mai indepartate timpuri si pana in prezent. Am incercat sa imbin armonios mitologia, istoria, geografia si povestile celor care au fost martori la inaugurarea drumului de catre regele Carol al II-lea, ca sa pot reconstitui pentru spectator de unde provine numele drumului, precum si povestea sa ca realizare extraordinara pentru timpurile acelea. Mi s-a parut dintotdeauna ca acest drum a reprezentat un punct de intalnire nu numai intre oamenii aflati de o parte si de alta a muntilor, dar si intre cer si pamant, intre real si fantastic”, a marturisit regizorul Dumitru Budrala, director-fondator al Astra Film Festival.

”Filmul este marturisirea lui Dumitru Budrala. Filmul este fabulos si necesar ca vatra pentru paine si obarsiile noastre pentru nascutii lor”, a declarat Emil Hurezeanu, Ambasadorul Romaniei la Berlin.

Ceremonia de deschidere a AFF 2018 va avea loc luni, 15 octombrie, la Sala Thalia, la ora 19.00, fiind urmata de proiectia filmului Transalpina – Drumul Regilor, la 19.30, si de un concert live cu nominalizatii la Grammy The Tiger Lillies, la ora 21.00.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat si descarcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, precum si in reteaua librariilor Humanitas din intreaga tara. Un ghid complet pentru achizitionarea de bilete si abonamente, programul casieriilor si accesul in salile de proiectie si evenimente, este disponibil aici.

Festivalul International Astra Film Sibiu a fost lansat in 1993 ca un proiect inovator in Europa Centrala si de Est si a avut timp de 25 de ani o contributie semnificativa la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare in intreaga regiune si in special in Romania. Astra Film Festival a atras constant atentia industriei asupra artei filmului de non-fictiune, sprijinind dezvoltarea genului si deschizand noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa.

Astra Film Festival se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *