Atenţie la condiţiile de utilizare a roaming-ului, înainte de a pleca în vacanţă!

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia asupra condiţiilor de utilizare a serviciilor de telefonie şi date mobile în roaming, dar şi a setărilor telefonului, înainte de a pleca în vacanţă, mai ales având în vedere că utilizatorii pot intra în roaming involuntar, în special în zonele de graniţă.

„ANCOM recomandă verificarea condiţiilor de utilizare a serviciilor de telefonie şi date mobile în roaming, dar şi a setărilor telefonului, înainte de a pleca în vacanţă, fie în România în localităţile de graniţă, fie în statele pentru care nu există restricţii de călătorie pe perioada pandemiei. Astfel utilizatorii pot evita cheltuieli nedorite. În apropierea graniţelor se recomandă dezactivarea opţiunii de selectare automată a reţelei, iar în cazul unei călătorii în afara ţării trebuie verificat dacă planul tarifar contractat include serviciul de roaming. Totodată, trebuie acordată atenţie opţiunii pentru depăşirea plafonului de 50 de euro pentru utilizarea internetului mobil în roaming”, arată autoritatea într-un comunicat.

Utilizatorii care călătoresc pe teritoriul României trebuie să ştie că există riscul să intre în roaming involuntar, în special în zonele de graniţă, dacă au activat acest serviciu, iar telefonul mobil sau tableta utilizate sunt setate pe selectarea automată a reţelei.

„În astfel de cazuri, echipamentul folosit se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află aceştia, care poate fi reţeaua unui operator dintr-un stat învecinat. Se recomandă ca utilizatorii aflaţi în aceste situaţii să fie atenţi la mesajele venite din partea propriului operator, care este obligat să informeze abonaţii cu privire la tarifele pe care le aplică în roaming”, arată ANCOM.

Utilizatorii care se află pe teritoriul României dar intră în roaming involuntar vor fi facturaţi pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

„Utilizatorii trebuie să ştie că folosirea telefonului/tabletei în roaming involuntar nu îi scuteşte de plata acestui serviciu”, informează autoritatea din comunicaţii.

Pentru ca utilizatorii să ştie cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, pe lângă lista localităţilor de graniţă publicată pe pagina de internet ANCOM, localităţile cu risc de roaming involuntar au fost incluse şi în harta aisemnal.ro.

„Astfel, accesând aisemnal.ro, pe lângă informaţiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea şi zonele de graniţă în care riscă să se conecteze involuntar la staţiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin şi să comunice astfel la tarife de roaming”, mai arată ANCOM.

De la intrarea în vigoare a regulamentului european „Roam like at home”, clienţii operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în UE/SEE pot utiliza resursele naţionale de voce, SMS şi date şi atunci când călătoresc în statele Uniunii Europene, în Norvegia, Islanda, Liechtenstein. „Roam like at home” se aplică şi pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparţine de Franţa), Azore, Madeira şi Canare, în insulele Åland, precum şi în Gibraltar.

Deşi de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al UE, acordul Brexit prevede o perioadă de tranziţie, în care cea mai mare parte a legislaţiei europene continuă să se aplice în relaţia cu aceasta. Astfel, utilizatorii români care călătoresc ocazional în Marea Britanie vor beneficia, cel puţin până la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naţionale.

Furnizorii pot stabili anumite condiţii de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politică de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.

Dacă limitele de utilizare rezonabilă sunt depăşite, furnizorul poate să perceapă anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru prestarea ulterioară a serviciul de roaming în UE/SEE, însă doar după o informare prealabilă.

În cazul în care utilizatorii călătoresc în afara spaţiului UE/SEE, recomandările ANCOM sunt ca aceştia să verifice dacă planul tarifar achiziţionat include serviciul de roaming international şi dacă furnizorul acestui serviciu a încheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate.

ANCOM sfătuieşte utilizatorii să verifice, înainte de a efectua o călătorie în state din afara SEE, care sunt tarifele aplicabile în aceste state pentru serviciul de roaming internaţional.

Utilizatorii care călătoresc în străinătate, fie în spaţiul UE/SEE, fie în afara acestuia, trebuie să ştie că au dreptul să beneficieze de un „plafon” implicit de 50 de euro/lună (fără TVA) la utilizarea serviciului de internet mobil în roaming dacă nu au optat pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor. Serviciile de internet mobil în roaming vor fi restricţionate la atingerea plafonului (implicit sau ales) dacă utilizatorii nu îşi exprimă acordul explicit pentru continuarea furnizării serviciului sau dacă nu au renunţat în mod expres la aplicarea plafonului implicit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.